Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απεβίωσε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, πρωταγωνίστρια του Θ. Αγγελόπουλου

Η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.

Η Εύα Κοταμανίδου γεννήθηκε το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και έγινε γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με τις ερμηνείες της στις ταινίες Ο Θίασος, Μεγαλέξαντρος, Τοπίο στην ομίχλη και Το βλέμμα του Οδυσσέα.

Είχε μακρά πορεία στο θεατρικό σανίδι, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.
Το 1989, στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Αριστερά.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Σε μήνυμά του, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανέφερε ότι «το ανήσυχο πνεύμα της, το υποκριτικό ταλέντο της, η ευαισθησία και η έμφυτη ευγένειά της την χαρακτήρισαν ως ηθοποιό», τονίζοντας ότι η απώλεια της Εύας Κοταμανίδου βυθίζει σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.
«Η Εύα Κοταμανίδου ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια στον ελληνικό κινηματογράφο στις δεκαετίες του '70 και του '80.

Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας. Ήταν η Ηλέκτρα του "Θιάσου" και η κόρη του "Μεγαλέξανδρου", αλλά και σταθερή πρωταγωνίστρια του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στο πέρασμα του χρόνου» επεσήμανε.

«Ζωντανό παραμένει το πρόσωπό της και σε άλλες ταινίες εκείνης της εποχής όπως η "Καγκελόπορτα" του Δημήτρη Μακρή, η "Ρόζα" του Χριστόφορου Χριστοφή, το "Ζωή χαρισάμενη" του Πατρίς Βιβανκός» πρόσθεσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.