Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:10:50

Οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η πρώτη αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία.

Στόχος της Οδηγίας της Ε.Ε. είναι η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. ως προς τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, με παράλληλη διασφάλιση διαφάνειας και υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών. Τα βασικά μέσα για την επίτευξη του σκοπού της Οδηγίας είναι:

α) ο έλεγχος της αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση κάθε σχετικής ρύθμισης, με αντικειμενικό και ανεξάρτητο τρόπο, β) η επανεξέταση της αναλογικότητας ύστερα από τη θέσπιση της ρύθμισης, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και τις μεταγενέστερες εξελίξεις, γ) η απαγόρευση της εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας ή τόπου διαμονής, δ) η υποχρέωση αιτιολόγησης της ρύθμισης βάσει στόχων δημόσιου συμφέροντος, ε) η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την εξέταση της αναλογικότητας, στ) η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων μερών πριν από τη θέσπιση της ρύθμισης, καθώς και η παροχή της δυνατότητας συμμετοχής και έκφρασης των απόψεών τους, και ζ) η παροχή της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη και ελέγχου της αναλογικότητας από τα εθνικά δικαστήρια.

Η δεύτερη αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος που υπεγράφη μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Παιδείας. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι του Ιδρύματος αποτελούν η άμεση προώθηση και στήριξη εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας και, αντίστοιχα, σε τόπους μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία.

Μακροπρόθεσμους στόχους του αποτελούν η καθιέρωση διαρκούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Γερμανίας στη βάση της μετάδοσης του πολιτισμού και της γλώσσας των δύο κρατών, η προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης και της αμοιβαίας γνωριμίας και κατανόησης, καθώς και η υποστήριξης της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπέδωση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών για τις επόμενες γενιές. Η έδρα του Ιδρύματος στην Ελλάδα θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline