Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:01:56

Αυτοί θα «τελειώσουν» τον Τ. Ερντογάν

Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχώρησε σε μία πρόβλεψη - «βόμβα για τον Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας πολιτικό σάλο στη γείτονα.


Ο έμπειρος πανεπιστημιακός δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται υπό την «κηδεμονία πραξικοπηματιών στρατιωτικών» και σύντομα «θα εξουδετερωθεί» από την φράξια που τον ελέγχει.
Ο Νταβούτογλου προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αιχμάλωτος του κυβερνητικού του εταίρου και ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μαχτσελί.

«Ο Ερντογάν βρίσκεται σήμερα υπό την κηδεμονία των υπολειμμάτων της 28ης Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Νταβούτογλου αναφερόμενος στο πραξικόπημα του 1997, το οποίο θεωρείται ότι κινήθηκε από τον φόβο του κοσμικού στρατού έναντι της ισλαμιστικής ατζέντας του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας (Refah).

«Απευθύνω μια προειδοποίηση. Ο κ. Ερντογάν θα εξουδετερωθεί σύντομα. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι, θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν να κερδίσει τις εκλογές με την Συμμαχία του Λαού», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην σύμπραξη του κόμματος Ερντογάν με τους Εθνικιστές ακροδεξιούς του ΜΗΡ.
Ο Νταβούτογλου υπήρξε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ από το 2014 έως το 2016, όταν τα έσπασε με τον Ερντογάν και αναγκάστηκε σε έξοδο από την κυβέρνηση. Παραιτήθηκε από το ΑΚΡ τον Σεπτέμβριο του 2019 και ίδρυσε το δικό του Κόμμα του Μέλλοντος τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για έναν καταρτισμένο πανεπιστημιακό, έμπειρο πολιτικό και με πολλούς υποστηριχτές.

Αντίστροφη μέτρηση

Με κύριο εκφραστή τον Πρόεδρό της Ερντογάν, η Τουρκία του 21ου αιώνα, ισορροπεί ανάμεσα στις οθωμανικές της καταβολές και στον εθνικισμό των Νεοτούρκων.

Η Τουρκία του 21ου αιώνα παραμένει προσηλωμένη στην αναβίωση του οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, ενώ η πολιτική του προέδρου Ερντογάν στηρίζεται στις απειλές, όπως το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995 που διατηρείται μέχρι και σήμερα και στην παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αφού το μόνο δίκαιο που αναγνωρίζει, είναι αυτό του συμφέροντος της, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα από το πλαίσιο μηδενικού αθροίσματος στο οποίο η Τουρκία τα παίρνει όλα και οι άλλοι τίποτα. Γνήσια βαρβαρότητα με λίγα λόγια!

Τα όποια όμως πρόσκαιρα οφέλη αποκομίζει ο Ερντογάν από την εφαρμογή των πολιτικών που τέρπουν τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, και του εξασφαλίζουν πολιτικό χρόνο και πιθανώς την πολιτική του διάσωση στις προσεχείς τουρκικές εκλογές, έχουν και το αντίκτυπό τους.
Τι εννοούμε; Η ακραία ρητορική που ικανοποιεί το πολιτικό του «στασίδι» τον έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ατραπό, τον έχει απομονώσει διπλωματικά και τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό είναι απλά ο «μπροστινός» που κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και δυστυχώς για εκείνον, η προειδοποίηση Νταβούτογλου είναι το κρισιμότερο καμπανάκι. Αν δεν τη λάβει υπόψιν, ακόμα και αν αυτή είχε πολιτική στόχευση, τότε είναι βέβαιο πως το τέλος του Ερντογάν θα είναι δραματικό και μάλιστα πολύ σύντομα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline