Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ανοίγει το λιανεμπόριο και γιατί αποκλείονται Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι στόχος της χαλάρωσης είναι να υπάρξουν κάποιες «ανάσες» στην κοινωνία και την οικονομία.

Παρότι η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε στο OPEN ότι το Rt στην Αττική βρίσκεται κάτω από το 1. «Είναι πολύ καλά το 1; Όχι. Αλλά, παρουσίασε μία σταθεροποίηση, αν και σε υψηλά επίπεδα, και η Αττική είναι κλειστή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όλες τις άλλες Περιφέρειες», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε, με τη βοήθεια και των διαγνωστικών ελέγχων, να υπάρξει μια μικρή «ανάσα» και να δούμε πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο.

«Αυτό αναστέλλεται για τις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας για ένα χρονικό διάστημα καταρχάς μιας εβδομάδας» είπε ο υπουργός Υγείας. Όπως εξήγησε, στην Κοζάνη, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 97,5% ενώ η πληρότητα στα νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη είναι κοντά στο 100% και υπάρχουν... μηδέν κενές κλίνες ΜΕΘ.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Φιλιππίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας , ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την παροχή νέου, έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο με κυβερνητική εντολή, ενώ τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι άλλο από την παράταση του lockdown στις «πολύ κόκκινες» περιοχές , από την στιγμή που οι λοιμωξιολόγοι είπαν ότι κάτι διαφορετικό θα συνιστούσε μεγαλύτερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Έκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού με βάση τον τζίρο του 2019 για τις κλειστές επιχειρήσεις

Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης - ένα πρόσθετο, έκτακτο βοήθημα ειdικού σκοπού, με βάση τον τζίρο του 2019 - για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για τον Απρίλιο με κυβερνητική εντολή, πρόκειται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη , απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, o οποίος είχε μιλήσει για «εγκληματικά λάθη» της κυβέρνησης , ζητώντας να «αποζημιωθούν» οι επιχειρηματίες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα φτάσει κατά μέσο όρο τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή για τον Απρίλιο.