Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:35:21

Τσαβούσογλου ανάγωγος και θρασύς για sofa-gate: Ο Μισέλ «πούλησε» την φον ντερ Λάιεν!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε, σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, πως η τουρκική εθιμοτυπία σεβάστηκε απολύτως τις υποδείξεις του Συμβουλίου, που προετοίμασε την επίσκεψη Μισέλ και φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα.

ΗΆγκυρα όχι απλώς επιμένει ότι είναι αθώα για το «σκάνδαλο του καναπέ», το γνωστό και ως sofa-gate, αλλά συνεχίζει να βάζει... φυτίλια στην ΕΕ και τους θεσμούς της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, για του λόγου το αληθές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι αυτός που σχεδίασε το... κάζο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το συμβάν οφείλεται σε «ανταγωνισμό και διένεξη» μεταξύ του Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι σε σφάλμα της τουρκικής εθιμοτυπίας.

Χαρακτήρισε δε «ντροπή» το γεγονός ότι η ευθύνη χρεώθηκε στην Τουρκία (σε βαθμό που ο Μάριο Ντράγκι να χαρακτηρίσει «δικτάτορα» τον Ταγίπ Ερντογάν), ενώ περιέγραψε ως «λυπηρό» το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν «ισχυρίζεται πως ό,τι συνέβη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι γυναίκα παρ' όλο που γνωρίζει τι έγινε».

«Η τουρκική φιλοξενία είναι διάσημη»

«Εμείς ως Τουρκία γνωρίζουμε τους κανόνες της εθιμοτυπίας. Έχουμε εμπεριστατωμένη κρατική παράδοση. Το 2024 θα γιορτάσουμε τα 500 χρόνια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Γνωρίζουμε τα της εθιμοτυπίας και μέχρι τώρα δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα. Και η τουρκική φιλοξενία είναι διάσημη. Δεν ήταν δική μας ευθύνη αυτή η εικόνα», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του, Χέικο Μάας, στο Βερολίνο.

«Λυπάμαι να πω ότι η αιτία είναι ο ανταγωνισμός και η διένεξη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός και εξήγησε ότι κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην 'Αγκυρα δεν συμμετείχε η ομάδα της Επιτροπής, αλλά μόνο οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline