Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΙΝΑΛ: «Η πολιτική σας στα εργασιακά είναι όμοια με αυτήν της «αλήστου μνήμης» Θάτσερ»

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ευρώπη, αν και ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περισσότερο με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.


Ο κ. Μουλκιώτης δεν αρνήθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές ενόψει της νέας πραγματικότητας, αλλά δεν είναι αυτές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, όπως είπε, «σαρώνοντας» δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι υπερωρίες, με «αποθέωση του απεργοσπαστισμού και των ελεύθερων απολύσεων».

«Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, στην παρούσα συγκυρία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα ύπουλο σχέδιο, για να ξαναγράψει η ΝΔ το εργατικό δίκαιο», μέσα από την «ατομική διευθέτηση εργασίας».
Κατήγγειλε επίσης ότι ισοπεδώνονται δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και, την ίδια ώρα, επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, «με μια πολιτική, όμοια με την πολιτική της «αλήστου μνήμης» Θάτσερ». Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και πιθανότατα απλήρωτη εργασία, προέβλεψε ο Γιώργος Μουλκιώτης και προσέθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Είστε μια εικόνα υποτέλειας εντολοδόχων. Δυστυχώς, η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

ΚΚΕ: «Το νομοσχέδιο γυρίζει στις συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Είναι ένα νομοσχέδιο, που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο, που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων», είπε ο κ. Κατσώτης, που αποκάλεσε «Χατζηθάφτη» τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας.

«Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ, γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή, αλλά με ατομική σύμβαση αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φθηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο «ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας».