Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θωμαΐδης: Αναμένεται μεγάλη κορύφωση τον Αύγουστο

«Τα πράγματα δεν είναι ανασχέσιμα, θα γίνει διάδοση και στις περιοχές που δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι, να εκτιμάμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη κορύφωση μέσα τον Αύγουστο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, o καθηγητής.

Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αφορά στην περασμένη εβδομάδα που έκλεισε την Κυριακή και ο μέσος όρος του ιικού φορτίου της προηγούμενης εβδομάδας είναι αυξημένος στην Αττική κατά 219% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ουσιαστικά εκθετική η αύξηση, που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ταχύτατο κύμα και η μετάδοση είναι ραγδαία. Η διαφορά μεταξύ λυμάτων και πεδίου στα κρούσματα του ΕΟΔΥ είναι 5 μέρες περίπου, που σημαίνει ότι στην Αττική θα έχουμε πάνω από 1500 κρούσματα ημερησίως. Αν αυξηθούν αρκετά τα τεστ, θα ξεπεράσουν τα 2000 κρούσματα στην πρωτεύουσα, εκτιμά ο κ. Θωμαΐδης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, εξήγησε ότι για κάθε αύξηση ιιιού φορτίου που διαπιστώνεται θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η βάση που ξεκινά «και φυσικά δεν είναι η μόνη παράμετρος που εξετάζεται για την λήψη μέτρων, έχει να κάνει και με τον βαθμό θετικότητας, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και με την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, όλα αυτά συνυπολογίζονται».

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι η εικόνα χειρότερα κάθε εβδομάδα, και σημειώνει πως παρότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, «στις Η.Π.Α. είδαμε ότι ένα ποσοστό 30% των νεαρών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, επομένως είναι δεδομένο ότι και κάποια από τα δικά μας παιδιά θα πάνε στο νοσοκομείο» και προσέθεσε ότι το ιικό φορτίο σε νοσούντες με το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ υψηλό, πολύ περισσότερο απ' ό,τι με το στέλεχος Άλφα.
Σε σχέση με το ιικό φορτίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά πως είναι σημαντικό να γίνει ανάλυση στα νησιά γιατί δέχονται μια πίεση από τους επισκέπτες «και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τι συμβαίνει και εκεί. Στην Πάρο, όπου κάνουμε μετρήσεις, είναι σταθερή η κατάσταση, δεν είναι ανησυχητική.

Στην Κρήτη είναι επιβαρυμένη η εικόνα, είναι από τις περιοχές που μαζί με την Αττική οδηγούν την πανδημία, στο Ρέθυμνο είναι το υψηλότερο το ιικό φορτίο και ακολουθούν το Ηράκλειο και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση στα Χανιά και τον Αγ. Νικόλαο, γεγονός που δείχνει πως έχει γίνει διάδοση σε όλο το νησί. Σημαντική είναι και η αύξηση στην Θεσσαλονίκη, οπότε πρέπει η περιοχή να τεθεί υπό επιτήρηση».