Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:59:59

Εγινε η συνάντηση με Πούτιν – χωρίς να εξαγγείλει ο Ερντογάν νέους πυραύλους, όπως απειλούσε.

Η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων Πούτιν – Ερντογάν με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η ειρήνη στη χώρα εξαρτάται από τις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Σότσι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Η συνάντηση των δύο προέδρων διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «σημαντικές συνομιλίες».

Τι συζήτησαν Πούτιν – Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο, ενώ και ο Ερντογάν σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει πει ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει νέα παρτίδα των ρωσικών S-400.
Η ειρήνη στη Συρία εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο θέρετρο του Σότσι στη νότια Ρωσία μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία των κοινών δράσεων της χώρας του με τη Μόσχα στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε ότι αν και οι συναντήσεις του με τον Ερντογάν δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα, οι θεσμοί των χωρών τους είναι σε θέση να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους.
Τόνισε τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη διασφάλιση της εκεχειρίας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Οικονομικές σχέσεις

Από τη μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, είπε ότι οι επενδύσεις της Τουρκίας στη Ρωσία έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και της Ρωσίας στην Τουρκία ανέρχονται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί και το διμερές εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες φέτος, αναπληρώνοντας τις προηγούμενες απώλειες και επιτυγχάνοντας σημαντική άνοδο εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου, που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξή του στον αγωγό, ο οποίος περνά στην Τουρκία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Και τώρα, που παρατηρούμε διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή».
Σημειώνεται πως η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει αναφέρει ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του από τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών Χακάν Φιντάν, τον Διευθυντή Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline