Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  15:25:43

Ο διεθνολόγος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης προβλέπει ότι ήλθε μοιραία, πλέον «Το λυκόφως του Ταγίπ Ερντογάν». Ληξιπρόθεσμος είναι απομονωμένος στο εσωτερικό της Τουρκίας και παγκοσμίως. Μετράει μήνες έως την πτώση του.

Τον έχουν κλονίσει σοβαρά οι αποτυχίες στην οικονομία, η συσπείρωση της αντιπολίτευσης και οι κλειστές πόρτες από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση.

1.Εχει ενοχλήσει, προκαλέσει, απαξιώσει τους πάντες, αυταρχικός, δεσποτικός και αλαζονικός ανατολίτης και τον έχουν ξεγράψει. Η αλαζονεία της πολιτικής του, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη διεθνή πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι το κύκνειο άσμα μιας λαμπρής και πολλά υποσχόμενης διαδρομής, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα, κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες και προοπτικές. Για να κλείσει με πλήρη αποτυχία και πτώση, που επίκειται μοιραία και αναπόφευκτη, όπως προβλέπει σε εκτενή ανάλυση του στα ΝΕΑ του Σαββάτου ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και διεθνής δικαστής.

«Φαίνεται, διαπιστώνει, πως ο σκληροτράχηλος και μαχητικός αυτός πολιτικός έχει πλέον διαβεί τον Ρουβίκωνα πως η πορεία, που ακολουθεί θα τον οδηγήσει στη καταστροφή». Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τον καθηγητή , αλλά η πτώση από την αυταρχική του εξουσία του δεν θα αργήσει πολύ, καθώς είναι δρομολογημένη και νομοτελειακή. Ο κ. Ροζάκης υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν εμφανίστηκε ως μεταρρυθμιστής πολιτικός, προχώρησε στη εξυγίανση των οικονομικών του Κράτους και σε μια μετριοπαθή εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, τονίζει , πως « ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Τούρκο πρόεδρος παρουσίασε ένα αυταρχικό πρόσωπο, έστειλε στις φυλακές χιλιάδες αντιφρονούντες αλλά και αθώους πολίτες, που καταδιώχθηκαν από το καθεστώς.»

Στη συνέχεια αναφέρεται στις αποτυχίες στην οικονομία, στους περιορισμούς των δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας, τον αυταρχισμό του καθεστώτος και ειδικότερα στην στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, με μεγάλο θύμα το εθνικό νόμισμα. Αποτυχημένη και βλαπτική για την Τουρκία και η εξωτερική πολιτική ου Ερντογάν, με την πεποίθηση ότι η χώρα του είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας, έχει αψηφήσει όλες τις υπερδυνάμεις, προκαλώντας μεγάλες δυσαρέσκειες. Με συνέπεια να ανήκει πλέον τυπικά στο ΝΑΤΟ ,να δυσκολέψει την ένταξη στην Ευρώπη , να έχει δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ, με μετέωρες σχέσεις προς τη Ρωσία. Ακολουθεί ανάλυση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με μονομερείς ενέργειες, προκλήσεις διαρκείς στο Αιγαίο, παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, με συνεχείς ανιστόρητες και εμπρηστικές δηλώσει, πού έχουν καταδικασθεί από το σύνολο των διεθνών Οργανισμών..

«Όλα αυτά, καταλήγει ο κ.Ροζάκης είναι σοβαρές ενδείξεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει χάσει τον έλεγχο. Για μια λειτουργία, που απαιτεί την επιστράτευση τουλάχιστον της κοινής λογικής , Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τον παραλογισμό για να διαμορφώνει πολιτική, Ως πότε όμως η αλαζονεία θα υπερισχύσει μιας εχέφρονος πολιτικής».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline