Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:36:55

Γιαμαρέλλου – Σχεδόν εξαπλασιάστηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα της νέας παραλλαγής Μποτσουάνα

Η Ελένη Γιαμαρέλλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, πρότεινε να φοράμε μάσκες παντού, ενώ επισήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης.

Την ώρα που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει έκτακτα λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα, η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ εξήγησε γιατί είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη.
«Όλοι οι ιοί έχουν τη διάθεση να μεταλλάσσονται πολύ ευκολότερα από ότι τα μικρόβια. Η παραλλαγή Δέλτα της Covid-19 που επικράτησε είχε περίπου δεκαέξι μεταλλάξεις. Όμως τα εμβόλια τις κάλυπταν και φτιάχναμε ειδικά αντισώματα που μας προστάτευσαν», δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γ
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το καινούργιο στέλεχος του ιού που απομονώθηκε στην Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική ανέφερε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 59 περιστατικά, ενώ χθες ήταν 10», δηλαδή σχεδόν εξαπλασιάστηκαν.

Η σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα

Εξήγησε μάλιστα ότι το στέλεχος αυτό έχει 32 μεταλλάξεις, τα διπλά από ότι έχει το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που το κατατάσσει στα στελέχη υπό επιτήρηση.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι δραστικά τα εμβόλια. Αυτό που μας νοιάζει είναι μήπως το στέλεχος αυτό, δηλαδή η παραλλαγή της Μποτσουάνα, μεταδίδεται ταχύτερα. Εάν συμβαίνει αυτό θα υπερισχύσει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.
Και όπως τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου, πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο γιατί μας προστατεύει σε ποσοστό 56%, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, που είναι εξαιρετικά υψηλό.

Για τη σημασία της τρίτης δόσης

Η επιστήμονας προέτρεψε τον κόσμο που έχει εμβολιαστεί να κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κοροναϊού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χαρακτηριστούν «ανενεργοί εμβολιασμένοι» και θα είναι σαν να μην έχουν εμβολιαστεί.
«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες διασωλήνωσης και θανάτου», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το επιθυμητό τείχος ανοσίας, η κ. Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να φτάσουμε το 90% του γενικού πληθυσμού. «Έχουμε ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς τρίτης δόσης αλλά έχουμε μείνει πίσω στην πρώτη δόση. Να πάνε όλοι να εμβολιαστούν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline