Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  09:16:46

Καθηγητής Πρασσάς: Υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο η μετάλλαξη Όμικρον

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε.

Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορωνοιού, τόνισε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε και σημείωσε πως το στέλεχος όμικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε.

Όπως εξήγησε μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοιού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές.

Η πρώτη αφορούσε υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ' όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.

«Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline