Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:40:11

Κουφοντίνας – «Οχι» στο αίτημα για αποφυλάκιση με όρους έως το 2027, γιατί είναι πολυδολοφόνος

«Οχι» στο αίτημα του πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους μετά από 19 χρόνια που έχει εκτίσει στη φυλακή, είπαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας.

Το βούλευμα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς αποφαίνεται ότι η αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ' όρον απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. πρέπει να απορριφθεί.
Ο καταδικασμένος για σειρά ανθρωποκτονιών και άλλων αξιοποίνων πράξεων Δ. Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής συνυπολογίζοντας τις ημέρες εργασίας του στα σωφρονιστικά καταστήματα.

«Κενό νόμου»

Ωστόσο, τόσο οι δικαστές που έκριναν την αίτησή του, όσο και η εισαγγελέας που διατύπωσε την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο επί της ουσίας δέχονται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστούν οι επιεικέστερες διατάξεις του νόμου με το σκεπτικό ότι ο Παλιότερος Ποινικός Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες , όπως π.χ ο Κουφοντίνας.

Η άποψη αυτή, που πλέον αφορά πολλούς κρατούμενους με πολλαπλές ισόβιες, αποφαίνεται (σ.σ όπως καταγράφεται στο βούλευμα) ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό μάλιστα, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ' όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυιβίτες στα 25 χρόνια, , καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν. Λένε μάλιστα πως «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς (σ.σ με μεροκάματα) υπολογισθείσα 25 ετών...» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

Γι' αυτό και στο θέμα μάλιστα της αρχής εφαρμογής των επιεικέστερων διατάξεων για έναν κατηγορούμενο αποφαίνονται πως : «... Η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνο αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογιακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline