Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  23:26:12

Μπλόκο στην πώληση του Σκαραμαγκά από το ΣτΕ στον εφοπλιστή Γ. Οικονόμου

Την αναστολή της πώλησης του λεγόμενου «εμπορικού» σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Προκοπίου, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου.

Η υπογραφή της σύμβασης πώλησης αναστέλλεται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ επί της κύριας αίτησης του δήμου Χαϊδαρίου, με την οποία ζητά την ακύρωση του πλειοδοτικού διαγωνισμού και της μεταβίβασης του ακινήτου της ΕΤΑΔ, έκτασης 333 στρεμμάτων, στην εταιρεία «Milina Enterprises Company Limited» με αντίτιμο 35,3 εκατ. ευρώ. Η προσφυγή του Δήμου εξετάζεται από το ΣτΕ στις 18 Ιανουαρίου του 2022 και έχει ως αντικείμενο «την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσεως του τμήματος αιγιαλού και θαλασσίου χώρου που βρίσκονται στο μέτωπο προς τη θάλασσα του ακινήτου που εκποιείται με τον επίμαχο διαγωνισμό». Επομένως, η μεταβίβαση πρακτικά «μπλοκάρει» τουλάχιστον μέχρι την δημοσίευση της απόφασης, που αναμένεται την άνοιξη του 2022.

Η βασική ένσταση του Δήμου Χαϊδαρίου είναι επί της κυριότητας της προβλήτας 4, η οποία έχει μέτωπο στη θάλασσα, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο χώρο, που οφείλει να αποδοθεί στους δημότες ως «το ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, για την τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη η άλλοτε μαγευτική παραλία του Σκαραμαγκά από την εκεί εγκατάσταση των Ναυπηγείων».

Στην απόφαση αναστολής που εξέδωσε το Δ' τμήμα του ΣτΕ αναφέρεται ότι εφόσον ο πλειοδότης ασκήσει επιχείρηση ναυπηγείου στο εν λόγω ακίνητο, τότε αποκτά αμέσως εκ του νόμου δικαίωμα παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου από το Δημόσιο. Όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι του ΣτΕ, η παραχώρηση χρήσης «συνεπάγεται εξ αντικειμένου απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού (η οποία υφίσταται, κατά νόμο, ανεξαρτήτως της φυσικής ή τεχνικής διαμορφώσεώς του». Ακόμα και αν ο Δήμος Χαϊδαρίου δικαιωθεί στην προσφυγή του, αυτό δεν συνεπάγεται την άμεση άρση της παραχώρησης του αιγιαλού, «διότι η συμβατική μορφή της παραχωρήσεως δεν υπόκειται ευθέως σε ακυρωτικό έλεγχο», διευκρινίζουν οι σύμβουλοι, δηλαδή δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.

Τέλος, αναφέρεται ότι η παραχώρηση του ακινήτου της ΕΤΑΔ αναστέλλεται «προκειμένου να αποτραπεί η βλάβη από τη δημιουργία της νομικής και πραγματικής αυτής καταστάσεως, η οποία παρίσταται δυσχερώς αναστρέψιμη».

Αντίθετα, το ίδιο τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του σκέλους του διαγωνισμού που αφορά στο «στρατιωτικό» τμήμα των Ναυπηγείων, το οποίο έχει επίσης κατακυρωθεί στον εφοπλιστή Προκοπίου από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ Α.Ε., με αντίτιμο 25,2 εκατ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Δήμος Χαϊδαρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, χωρίς προφανώς να προκαταλαμβάνει την μελλοντική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου επί της ουσίας της αίτησης ακύρωσης, καταδεικνύει ωστόσο ότι η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου έχει στέρεα νομικά ερείσματα και σοβαρές πιθανότητες να γίνει τελικά αποδεκτή από το ΣτΕ».
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline