Τρίτη 16 Απριλίου 2024  11:34:00

ΚΙΝΑΛ Ανδρουλάκη για PCR – Η κυβέρνηση κάνει παζάρια με ιατρικούς ομίλους

«Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία. Καλούμε την κυβέρνηση να λειτουργήσει επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επανέλθει με νέα απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των πολιτών και μόνο» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.


Να αποσύρει την απόφασή της για τα 47 ευρώ και να επανέλθει με νεότερη απόφαση για μικρότερο πλαφόν στο PCR τεστ καλεί την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ το οποίο προτείνει τη διατίμηση στα 40 ευρώ.

Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ, στο φόντο της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει παζάρια με τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους χωρίς να υπολογίζει το δημόσιο συμφέρον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση κάνει παζάρια με τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους χωρίς να υπολογίζει το δημόσιο συμφέρον
»Τη στιγμή που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη για συνεχή test από τους πολίτες γίνεται επιτακτική, η κυβέρνηση δείχνει να αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών κέντρων και όχι το δημόσιο συμφέρον.

»Ήδη από χθες, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, ώστε να πραγματοποιούν δωρεάν test οι πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και συνωστισμό. Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση.
»Ήδη από χθες, καταθέσαμε πρόταση για αύξηση των δωρεάν self-tests, ώστε να είναι ευκολότερη η διάγνωση και τήρηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας της κοινότητας. Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση.

»Ήδη από χθες, καταθέσαμε πρόταση για εισαγωγή ανώτατης επιτρεπτής τιμής 7 ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR.

»Πρόταση που αφενός ελαφρύνει το κόστος για τους πολίτες που πραγματοποιούν τον έλεγχο με δικά τους έξοδα, αφ' ετέρου θα καθιστά βιώσιμη τη διενέργεια των test από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν το περιθώριο κέρδους τους.
»Δυστυχώς, η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία.

»Καλούμε την κυβέρνηση να λειτουργήσει επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επανέλθει με νέα απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των πολιτών και μόνο Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σήμερα ζήτησε τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αφήνοντας αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» ο ΙΣΑ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline