Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  11:31:28

Ρόμπερτ Μενέντεζ – Η Ελλάδα κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, συνδετικός κρίκος για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής εξέφρασε την πεποίθησή του στις ικανότητες του Τζόρτζ Τσούνη να οδηγήσει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στη νέα εποχή.

Την υποψηφιότητα του Τζορτζ Τσούνη, για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καλωσόρισε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, ένας στρατηγικός εταίρος, ένας συνδετικός κρίκος για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, υπογράμμισε, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι φάρος ελευθερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επεσήμανε πως, τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επικύρωση από το Κογκρέσο της ισχυρής διακομματικής στήριξης στην Ελλάδα, με ορόσημο τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος, καθώς και στην υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Απευθυνόμενος στον Τζορτζ Τσούνη, πριν από την επικύρωση του διορισμού του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε πως θα κληρονομήσει τις ισχυρότερες ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην ιστορία. Όπως του είπε, «ξέρετε την Ελλάδα και τη δυναμική της περιοχής καλά», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του στις ικανότητες του Τζόρτζ Τσούνη να οδηγήσει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στη νέα εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline