Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  05:12:50

Η σειρά για τον Παΐσιο: Τα πυρά Μητροπολιτών σε Τατσόπουλο, η απάντηση του συγγραφέα

Μία κόντρα ανάμεσα στον Πέτρο Τατσόπουλο και αρκετούς ιερείς, βουλευτές αλλά και ηθοποιούς έχει ξεσπάσει με αφορμή το σχόλιο που έκανε ο πρώην βουλευτής για την σειρά του Mega «Άγιος Παΐσιος - Από τα Φάρασα στον ουρανό».

Μετά το πρώτο επεισόδιο της σειρά ο κ. Τατσόπουλος μίλησε για «αποβλάκωση», σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση εκκλησιαστικών κύκλων.

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας έχουν απαντήσει επικριτικά στον κ. Τατσόπουλο ενώ στο σχόλιο έχουν απαντήσει και ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος αλλά και ο ηθοποιός της σειράς Νικήτας Τσακίρογλου.

Μάλιστα εκπρόσωπος εκκλησιαστικού ιστότοπου, κατέθεσε μήνυση και αγωγή ύψους 200.000 ευρώ σε βάρος του κ. Τατσόπουλου. Ο ίδιος ο κ Τατσόπουλος απάντησε με το εξής σχόλιο: «Η ψυχαγωγική συνέντευξη της ημέρας από τον εκπρόσωπο της EkklisiaOnLine που κατέθεσε εναντίον μου μήνυση και αγωγή. Παρότι διαρκεί μόλις δέκα λεπτά (από το 15 έως και το 24), θα χρειαστείτε μεγάλα αποθέματα υπομονής και χιούμορ για να τον παρακολουθήσετε να ξετυλίγει τον ειρμό των σκέψεών του, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί, πέραν των άλλων ευτράπελων, θα τον ακούσετε να παραδέχεται ευθέως ότι ο "Άγιος Παϊσιος" είναι μια τηλεοπτική παραγωγή της Μονής Βατοπαιδίου, η δεύτερη μετά τον κινηματογραφικό "Άνθρωπο του Θεού". Θα σας λυθεί κάθε απορία, εάν ακόμη αναρωτιέστε προς τι όλος αυτός ο σάλος, η υστερία και ο πανικός με τη δική μου ανάρτηση. Όπως θα έλεγε και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος: "Είναι η Μονή, stupid!"».

Τελευταίο που στράφηκε κατά του κ. Τατσόπουλου είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών. «Νομίζω ότι υπάρχει τρικυμία μέσα στην ψυχούλα αυτών των ανθρώπων που έχουν τόσο μεγάλη προκατάληψη και αγκύλωση. Αυτό από μόνο του είναι μια δυστυχία» είπε ο Μητροπολίτης σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον Πέτρο Τατσόπουλο.

«Κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ποτέ δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους για του κόσμου τα σκουπίδια τα οποία υπάρχουν στην τηλεόραση, τον δημόσιο λόγο, το θέατρο... Δεν τους έχω δει να μιλούν για αποβλάκωση. Ειδικά για μια σειρά που αναφέρεται σε ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο οικουμενικής αποδοχής, γιατί τους προκαλεί τέτοιο ερεθισμό;» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με το ίδιο σάιτ, ο ηθοποιός της σειράς Νικήτας Τσακίρογλου σχολίασε: «Όποτε ξυπνάει στραβά κάτι θυμάται και σχολιάζει. Θα ασχοληθούμε εμείς με την ασχολία του κυρίου Τατσόπουλου; Προσωπικά τον αγνοώ. Δε με ενδιαφέρει ούτε η γνώμη του, ούτε η προσωπικότητά του».
Το αιχμηρό σχόλιο Τατσόπουλου: Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση;

Στην ανάρτησή του στο Facebook, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ο Πέτρος Τατσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«-Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση;
-Μια χαρά προχωράει, τέκνο μου. Έχουμε όμως ακόμη τεράστια περιθώρια.
-Να αποβλακωθούμε περισσότερο;
-Όχι. Να εκδηλώσουμε την αποβλάκωσή μας πιο απενοχοποιημένα».

Η πρώτη αντίδραση από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, ο οποίος στην έκανε λόγο για λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις. «Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την Εκκλησία, την Θρησκεία και την Πίστη. Αυτή το φορά βρήκε και πάλι ως θύμα των απόψεων και της ιδεοληψίας του το πρόσωπο του αγίου Παϊσίου, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιβεβαιώνει τον προοδευτισμό του και την διαφοροποίησή του από κάθε τι το εκκλησιαστικό και κατά τη γνώμη του οπισθοδρομικό»
αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως:

«Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίον διακωμωδεί το περιεχόμενο της τηλεοπτικής παραγωγής, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του αγίου Παϊσίου, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του αγίου. Ο όρος "αποβλάκωση" είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης των απλών και ευσεβών χριστιανών, επειδή αυτό δεν συνάδει με την υψηλόφρονα διανόηση και λογικοκρατούμενη αυτοπεποίθησή του».
«Όταν λοιπόν κ. Τατσόπουλε δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την "αποβλάκωση" και την "απενοχοποίηση"».

Το σχόλιο του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, σχολίασε την ανάρτηση Τατσόπουλου μιλώντας για χαμηλού επιπέδου διατυπώσεις.

«Οι χαμηλού επιπέδου διατυπώσεις του κ. Τατσόπουλου και η πρόδηλη ειρωνεία του, με τις οποίες διακωμωδεί την πίστη του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου, δεν αποτελούν προοδευτικό διότι αποδεικνύουν ότι δεν σέβεται την πίστη των συνανθρώπων του, δεν τιμά την ετερότητα, περιφρονεί την θρησκευτική ελευθέρια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβάλλει φονταμενταλισμό και θρησκευτικό ρατσισμό διότι προσβάλλει το οντολογικό θεμέλιο εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών πού είναι ή διά του Χριστού θέωση του ανθρωπίνου προσώπου. Ταυτοχρόνως λησμονεί ότι τα ολίγιστα δευτερόλεπτα του ανθρωπίνου βίου του κάθε υβριστού και διώκτου μέσα στην αιωνιότητα είναι απειροελάχιστες στιγμές πού σε εμάς τούς χοϊκούς φαντάζουν σημαντικές, ενώ μπροστά μας εκτείνεται ο αβόλιστος ωκεανός της αιωνιότητας.

Επιτίθεται ο κ. Τατσόπουλος εις την πίστη των συνανθρώπων του, αλλά του διαφεύγει προδήλως ότι «εδόθη τοις ανθρώποις άπαξ αποθάνειν καί μετά ταύτα κρίσις» στην οποία ασφαλώς δεν πιστεύει αλλά δυστυχώς γι' αυτόν και τούς ομοίους του την αποδεικνύει a contrario ή ύπαρξη του ?ρνητικού πνευματικού κόσμου και τα ψυχικά καί μεταφυσικά φαινόμενα και τήν πιστοποιεί η άτεγκτη αλήθεια του Πνευματικού Νόμου. Άλλωστε στο Σύμπαν επικρατεί σκέψις, νομοτέλεια και υπερμαθηματική ακρίβεια και σκοπιμότης, πού ανάγουν στον Αιώνιο και Άφθιτο Δημιουργό» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του Μητροπολίτη.

Σχόλιο από Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Με αφορμή το σχόλιο η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προχώρησε σε δήλωση όπως αναφέρει το kalavrytanews.com η οποία αναφέρει πως: «με την ανάρτηση αυτή, για μία ακόμα φορά, στόμα ασεβές επιχείρησε με μία αήθη και αχαρακτήριστη φρασεολογία να ειρωνευτεί και να διακωμωδήσει την ορθόδοξη πίστη, καθώς και όσους γνήσια και αυθεντικά την βίωσαν στη ζωή τους, όπως ο Όσιος Παΐσιος.

Ο κ. Τατσόπουλος σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού, να προσβάλει και να αποδυναμώσει, όπως νομίζει, την πίστη του λαού μας «υπερέβη τα εσκαμμένα» προκαλώντας το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών και σκανδαλίζοντας την θρησκευτική τους συνείδηση. Σε μια δύσκολη, μάλιστα, για τον τόπο μας και την ανθρωπότητα εποχή, που ο κόσμος δοκιμάζεται σκληρά καθημερινά από την πανδημία και τα παρεπόμενά της, ένα δημόσιο πρόσωπο, ως μη όφειλε, περιέπαιξε την πίστη του λαού στα θεία και τους αγίους της Εκκλησίας μας, βάλλοντας εναντίον μιας, καθ' ομολογίαν, εξαιρετικής καλλιτεχνικά και ιστορικά τηλεοπτικής σειράς, την οποία, σημειωτέον, αγκάλιασε το τηλεοπτικό κοινό και η οποία απέσπασε εγκωμιαστικά και κολακευτικά σχόλια.

Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας του αφιερώνουμε την εικόνα του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, μέσα από την οποία εκφράζεται το ασκητικό, νηπτικό και προσευχητικό ήθος της Εκκλησίας μας, όπως το βίωσαν και το μεταλαμπάδευσαν στην οικουμένη όλοι οι άγιοι και όσιοι άνδρες και γυναίκες της Εκκλησίας μας, μέσα από την εγκράτεια, την προσευχή, την μετάνοια, την ταπείνωση, την ησυχία με σκοπό την επικοινωνία και ένωσή τους με τον Θεό.

Προφανώς, ο καθένας δικαιούται να εκφράζει την προσωπική του άποψη, αρκεί αυτή να μην διατυπώνεται με ύφος σκωπτικό, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και προ πάντων να μην προσκρούει στην νοημοσύνη των άλλων και να μην προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα, όσων πιστεύουν στο Θεό και τους αγίους. Κανείς δεν μπορεί να επιφυλάσσει εγωιστικά για τον εαυτό του τον ρόλο του τιμητή των πάντων και να παίζει «εν ου παικτοίς». Ας μη μας διαφεύγει, άλλωστε, η ευαγγελική ρήση ότι «πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται».
Ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Κύριος της ανυπέρβλητης Αγάπης και της απύθμενης Φιλευσπλαχνίας να ελεεί, να συγχωρεί και να φωτίζει όλους, ακόμη κι αυτούς, οι οποίοι, πλανώμενοι πλάνην οικτράν, θεωρούν ότι κατέχουν και μονοπωλούν την απόλυτη γνώση και την αλάνθαστη άποψη και να τους οδηγεί στην ενσυναίσθηση και την μετάνοια».

Καλλιάνος: «Είστε Άθεος, δεν έχω πρόβλημα με την επιλογή σας»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος σχολιάζοντας την σειρά αλλά και τον Πέτρο Τατσόπουλο ανέφερε: «Με λύπη μου διάβασα πως αναφέρατε ότι η συγκεκριμένη σειρά του Mega σκοπό έχει την αποβλάκωση των Ελλήνων.Σας απαντώ :
Μάλλον ξεχνάτε, και είναι πολύ λυπηρό, σε ποια χώρα γεννηθήκατε, ποιες είναι οι παραδόσεις της, ποια είναι τα ήθη και τα έθιμα της και ποια είναι η Θρησκεία του 90% των πολιτών της.

Συγχαρητήρια λοιπόν στο Mega! Δεν είναι τυχαίο κ. Τατσόπουλε πως το έργο που αναφερόταν στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου (το καλοκαίρι) έσπασε κάθε ρεκόρ στους κινηματογράφους και πως αυτή η σειρά που αναφέρεται στον Άγιο Παΐσιο έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στην Ελληνική τηλεόραση.
Είστε Άθεος κ. Τατσόπουλε, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτή σας την επιλογή και φυσικά δεν θα σας έκρινα ποτέ γιαυτό. Το ίδιο όμως θα συμβούλευα να κάνετε και εσείς, να μην κρίνετε δηλαδή αρνητικά και να μην βγάζετε μένος για την πίστη των συνανθρώπων σας. Δεν σας τιμά αυτό» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Νέες αναρτήσεις από Τατσόπουλο στα social media
Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής απαντά με αναρτήσει στα social media σχεδόν μετά από κάθε επικριτικό σχόλιο που δέχεται. Το βράδυ της Παρασκευής απάντησε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, ενώ έχει κάνει και σχόλια για άρθρα που αναφέρονται στις αντιδράσεις μητροπολιτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline