Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο υπερφίαλος Ερντογάν ζήτησε από τον Μπάιντεν να αρθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία για τα F-16

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία - σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ - διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα - οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους και την ουκρανική κρίση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν είπε στον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ότι είναι καιρός να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις στην Τουρκία και να προχωρήσει η συμφωνία για την αγορά 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης με τον Τζο Μπάιντεν, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια, με τη μεσολάβηση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία – σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ – διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα – οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους και την ουκρανική κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης ΕπικοινωνιώνΕ.

«Είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται σε θέση αναζήτηση λύσης, σε περίπτωση που η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βαθύνει περαιτέρω», είπε ο Ερντογάν στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας πως «ακόμη και η διοργάνωση μιας τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια είναι μια διπλωματική νίκη από μόνη της».
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, επιλούμενο κυβερνητικές πηγές «ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι είναι καιρός να αρθούν όλες οι άδικες κυρώσεις στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».