Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:15:43

Ρωσία: Οι νέοι προσπαθούν με κάθε μέσο να αποφύγουν την επιστράτευση

Τους βάζουν να υπογράψουν στρατιωτικά συμβόλαια και τους στέλνουν σε «στρατιωτικές ασκήσεις», αλλά καταλήγουν στην Ουκρανία.

Τη στιγμή που οι δυνάμεις της Μόσχας επεκτείνουν την εξάπλωσή τους στην Ουκρανία, πολλοί νέοι Ρώσοι σε στρατεύσιμη ηλικία ανησυχούν όλο και περισσότερο στην ιδέα ότι μπορεί να σταλούν στον πόλεμο. Οι φόβοι αυτοί έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονοι εξαιτίας μιας ετήσιας εαρινής επιστράτευσης που ξεκινά την Παρασκευή και έχει στόχο να συγκεντρώσει 134.500 άνδρες για στρατιωτική θητεία ενός έτους.

Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είπε σε μια συνάντηση των στρατιωτικών δυνάμεων αυτή την εβδομάδα ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα σταλούν στις πρώτες γραμμές ή σε σημεία με έντονη στρατιωτική παρουσία.

Ωστόσο, πολλοί αντιμετώπισαν αυτή τη δήλωση με αμφισβήτηση ιδιαίτερα εξαιτίας των πολέμων στη νότια δημοκρατία της Τσετσενίας τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν χιλιάδες ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι νεαροί άνδρες στάλθηκαν στην μάχη και σκοτώθηκαν.

«Δεν τους εμπιστεύομαι όταν λένε ότι δεν θα στείλουν νεαρούς στρατεύσιμους στη μάχη. Λένε ψέματα όλη την ώρα», είπε ο Βλάντισλαβ, ένας 22χρονος που ολοκληρώνει τις σπουδές του και φοβάται ότι μπορεί να σταλεί στον πόλεμο αμέσως μετά την αποφοίτησή του, σύμφωνα με το Associated Press.

H... ειδική στρατιωτική επιχείρηση

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες ηλικίας 18-27 ετών πρέπει να υπηρετήσουν ένα χρόνο στο στρατό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό το αποφεύγει για λόγους υγείας ή αναβολές που χορηγούνται σε φοιτητές. Το μερίδιο των ανδρών που προσπαθούν να τον αποφύγουν είναι ιδιαίτερα μεγάλο στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Παρόλο που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι αξιωματούχοι του λένε ότι οι στρατεύσιμοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτό που οι ρωσικές αρχές αποκαλούν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», υπήρξαν πολλοί αιχμάλωτοι στις πρώτες μέρες του πολέμου. Σε βίντεο από την Ουκρανία παρουσιάζονταν Ρώσοι αιχμάλωτοι, μερικοί από τους οποίους εμφανίζονται να τηλεφωνούν στους γονείς τους. Τα βίντεο δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μητέρα ενός εκ των κρατουμένων είπε ότι αναγνώρισε τον 20χρονο γιο της σε ένα βίντεο, παρόλο που τον έδειχναν με δεμένα τα μάτια.

Στάλθηκαν... κατά λάθος

«Τον αναγνώρισα από τα χείλη του, από το πηγούνι του. Θα τον είχα αναγνωρίσει από τα δάχτυλά του», είπε η γυναίκα, η οποία ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο με το μικρό της όνομα, Λιούμποφ, για λόγους ασφαλείας. «Τον θήλασα. Τον μεγάλωσα».

Το Υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να κάνει πίσω στις δηλώσεις του και να παραδεχτεί ότι ορισμένοι νέοι στρατεύσιμοι στάλθηκαν στην Ουκρανία «κατά λάθος» και αιχμαλωτίστηκαν ενώ υπηρετούσαν με μονάδα εφοδιασμού μακριά από το μέτωπο.

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι πριν από την εισβολή, ορισμένοι στρατεύσιμοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν στρατιωτικά συμβόλαια που τους επέτρεπαν να σταλούν σε μάχη, καθήκον που συνήθως προορίζεται μόνο για εθελοντές στο στρατό. Μερικοί από τους αιχμάλωτους στρατιώτες είπαν ότι είχαν ενημερωθεί από τους διοικητές τους ότι πήγαιναν σε στρατιωτική άσκηση αλλά ξαφνικά βρέθηκαν να πολεμούν στην Ουκρανία.

Η Λιουντμίλα Ναρούσοβα, μέλος της βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, μίλησε στις αρχές Μαρτίου για μια ολόκληρη ομάδα 100 ανδρών που αναγκάστηκαν να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια και στάλθηκαν στη ζώνη μάχης, και μόνο τέσσερις επέζησαν. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν τον ισχυρισμό της.

Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο είχε δώσει έμφαση στην αύξηση των εθελοντών συμβασιούχων στρατιωτών, καθώς προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τον στρατό και να βελτιώσει την ετοιμότητά του. Η δύναμη της Ρωσίας που απαριθμεί 1 εκατομμύριο στρατιώτες έχει πλέον πάνω από 400.000 συμβασιούχους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 147.000 στο πεζικό. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να συντηρήσουν τον πόλεμο.

Οι δύο επιλογές του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο θα μπορούσε τελικά να βρεθεί αντιμέτωπο με δυο επιλογές: Να συνεχίσει να πολεμά με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών και να δει τις δυνάμεις της να εξασθενούν ή να προσπαθήσει να αναπληρώσει την έλλειψη στρατού με ένα ευρύτερο σχέδιο, πυροδοτώντας τη δημόσια οργή που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αίσθημα κατά των στρατευμάτων και να αποσταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση. Ένα τέτοιο σενάριο συνέβη κατά τη διάρκεια των μαχών στην Τσετσενία.

Ο Αλεξέι Ταμπάλοφ, δικηγόρος που συμβουλεύει τους στρατεύσιμους, είπε ότι οι ιατρικές ομάδες στα γραφεία στρατολόγησης συχνά δέχονται νέους που απαλλάσσονται από την υπηρεσία λόγω ασθένειας.

«Είναι πολύ πιθανό οι γιατροί, τώρα, να κλείνουν τα μάτια τους στις ασθένειες των στρατεύσιμων και να τους δηλώνουν ικανούς για στρατιωτική θητεία», είπε ο Ταμπάλοφ.
Εκτός από τη μείωση του ιατρικού προτύπου για τους στρατεύσιμους, υπάρχουν φόβοι ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει κάποιου είδους στρατιωτικό νόμο που θα απαγόρευε στους Ρώσους άνδρες να φύγουν από τη χώρα και, όπως η Ουκρανία, και θα τους ανάγκαζε να πολεμήσουν.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια σχέδια και στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο στρατός έχει αρκετούς συμβασιούχους στρατιώτες για να υπηρετήσουν στην Ουκρανία. Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι παραμένουν δύσπιστοι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline