Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  20:02:45

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί ξεφεύγει και πληρώνει ελάχιστο φόρο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πληρώνει σχεδόν μηδενικό φόρο, την ώρα που ο Μπάιντεν φορολογείται με 24%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν δημοσίευσαν τις φορολογικές δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα . Το πρώτο ζευγάρι ανέφερε 610.702 δολάρια σε προσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημα και πλήρωσε 150.439 δολάρια σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 24,6%.

Η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του προέδρου είναι μια παράδοση που έσπασε κατά τη διάρκεια της τετραετίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Αν και δεν είναι σαφές πόσα ήταν τα εισοδήματα ή ο φόρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το 2021, οι New York Times επεχείρησαν μια σύγκριση μεταξύ της δήλωσης του Μπάιντεν το 2017 με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή η εφημερίδα σχετικά με την πληρωμή φόρου εισοδήματος του Τραμπ το ίδιο έτος.

Η φορολογική δήλωση του Μπάιντεν το 2017 έδειξε 11.031.309 δολάρια σε προσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημα και πληρωμή ομοσπονδιακού φόρου 3.553.249 δολαρίων. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ πλήρωσε μόνο 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος εκείνο το έτος, όσο πλήρωσε το 2016.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι διάφορες επιχειρήσεις του πρώην προέδρου έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα προηγούμενα 20 χρόνια, επιτρέποντάς του να μειώσει την ομοσπονδιακή φορολογική του υποχρέωση σχεδόν σε τίποτα.

Το τέχνασμα με τα ακίνητα

Σε δημοσίευμά του το Benzinga.com αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει δει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ και δεν μπορεί να επαληθεύσει τα γεγονότα που αναφέρουν οι Times, μπορούν να γίνουν υποθέσεις με βάση το μεγαλύτερο επιχειρηματικό εγχείρημα του Τραμπ – την ακίνητη περιουσία του.

Τα ακίνητα προσφέρουν μερικά μοναδικά φορολογικά πλεονεκτήματα, κυρίως τη δυνατότητα διαγραφής αποσβέσεων έναντι του εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ συνηθισμένο για έναν επενδυτή σε ακίνητα να εμφανίζει ζημία στη δήλωση φόρου εισοδήματός του ενώ στην πραγματικότητα λαμβάνει θετικές ταμειακές ροές για το έτος.

Αυτή η φορολογική στρατηγική μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα σχεδόν τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε μετοχές σε ακίνητα (REIT) . Για παράδειγμα, το Piedmont Office Realty Trustανέφερε καθαρή ζημία σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, η οποία περιελάμβανε δαπάνη 120,6 εκατομμυρίων δολαρίων για αποσβέσεις. Τα πραγματικά κεφάλαια της εταιρείας από τις δραστηριότητες (FFO) ήταν 245,4 εκατομμύρια δολάρια.
Ενώ οι φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας έδειξαν ζημίες, ήταν στην πραγματικότητα σε θέση να πληρώσει πάνω από 104 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της για το έτος σε μερίσματα.

Η μεταφορά ζημιών

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τους χαμηλούς φορολογικούς λογαριασμούς του Τραμπ είναι η χρήση μιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών. Εταιρείες, όπως ο Οργανισμός Τραμπ , μπορούν να μεταφέρουν ζημίες από ένα έτος για να αντισταθμίσουν τους φόρους τα επόμενα χρόνια. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε αυτή τη στρατηγική αφού πραγματοποίησε απώλειες σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ήταν σε θέση να μεταφέρει αυτές τις απώλειες κάθε χρόνο μέχρι το 2005.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline