Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  01:13:30

Ν. Δένδιας απάντηση στον Α. Σαμαρά: Σε ποιόν πατριωτισμό πιστεύουμε και υπηρετούμε

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας σχολίασε και τα όσα ακούγονται περί πατριωτισμού στη δημόσια πολιτική συζήτηση, δίνοντας μια έμμεση απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει.

Όπως ανέφερε, «γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα... Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε:

«Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη: «Εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Έναν πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου. Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα, και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό, αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν».

«Είναι σταθερή η απόφαση της διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της χώρας μας κατά ένοπλης επίθεσης ή απειλητικών ενεργειών και ξεκαθαρίζεται ότι θα αντιταχθούν οι ΗΠΑ ενεργά και ανεπιφύλακτα και υπάρχει η δέσμευση τους να μην ανατραπούν μείζονες καταστάσεις».

«Το σύνολο των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδος - ΗΠΑ περιέχεται και στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία ψηφίστηκε και από το αμερικανικό Κογκρέσο. Όλα αυτά συνιστούν ένα πακέτο για τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline