Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:12:04

Σκρέκας: «Από 1η Ιουλίου επιδοτούμε την ενέργεια χωρίς όριο κατανάλωσης»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και για τις επιδοτήσεις που έρχονται από την 1η Ιουλίου.
Αρχικά ο κ. Σκρέκας σχολίασε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

«Αισθάνθηκα περήφανος που ένας Έλληνας πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των Γερουσιαστών στο Αμερικανικό Κογκρέσο, μίλησε ο Ελληνισμός και η ψυχή του Έλληνα», ανέφερε.

«Αποτιμούμε τα πάντα με οικονομικά μεγέθη. Η Ελλάδα θα έχει σημαντικά οφέλη από αυτή την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με αυτό το ισχυρό κράτος που είναι οι ΗΠΑ»
Αυτό τίθεται, είναι σημαντικό, αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία δεν έχει φυσικό αέριο γιατί η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια. Εάν η Βουλγαρία σήμερα έχει φυσικό αέριο είναι επειδή μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα εξάγονται για να εφοδιαστεί η γειτονική χώρα. Αυτό δείχνει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και πόσο μπορεί η Ελλάδα να είναι ενεργειακός πυλώνας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Ο κ. Σκρέκας μίλησε, επιπλέον, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις τιμές στο ρεύμα.
«Ο πόλεμος έχει τροφοδοτήσει μία κρίση στην ενέργεια. Η λιανική τιμή στην Ισπανία είναι ακριβότερη από την τιμή της λιανικής στην Ελλάδα. Μέσα από τις επιδοτήσεις έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όσο αφορά στις αυξήσεις»,
Πράγματι, μπορεί από τον Σεπτέμβριο να επιδοτούμε μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, και 7 στα 10 νοικοκυριά να μην έχουν δει μεγάλες διαφορές, αλλά υπήρχαν τρία στα 10 νοικοκυριά που είχαν πολύ μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να είναι μεγάλες οι κατοικίες και οι καταναλώσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

«Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο σε όλες τις κύριες κατοικίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω επιδοτήσεις.

Από 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία θεσμική παρέμβαση σε ό, τι αφορά στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, αποσυνδέουμε την τιμή χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου, βάζουμε ένα πλαφόν στην χονδρική και με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούμε τις τιμές και ουσιαστικά καταργούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής, και επιπλέον βάζουμε πλαφόν στην λιανική ώστε να απορροφήσουμε για τα οικιακά και τα μη οικιακά τιμολόγια το 80% της αύξησης. Σταδιακά οι λογαριασμοί θα είναι μικρότεροι. Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου δεν θα έχουν αυξήσεις καθώς επιδοτούμε το 100%, για τους αγρότες απορροφάται το 95%», επεσήμανε για τις νέες επιδοτήσεις από 1η Ιουλίου.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Για τις διακοπές ρεύματος είπε πως «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6.000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline