Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:29:08

Γαλλία: Το πρώτο «όχι» σε Μακρόν για κυβέρνηση συνασπισμού

Στην αναζήτηση συμμάχων το στρατόπεδο του Μακρόν έλαβε την πρώτη άρνηση από τους Ρεπουμπλικανούς που έλαβαν 61 έδρες.

Το γαλλικό συντηρητικό κόμμα Les Republicains απέκλεισε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να σχηματίσει συνασπισμό ή να έρθει σε συμφωνία για συνεργασία με το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν μετά τις βουλευτικές εκλογές και την αποτυχία του Γάλλου προέδρου να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το πρώτο όχι για κυβέρνηση συνεργασίας ήρθε από το κόμμα των Συντηρητικών των Les Republicains που εξέλεξαν 61 βουλευτές, σε σύνολο 577 βουλευτικές έδρες. Ο συνασπισμός του Μακρόν Ensemble έλαβε 245 έδρες για την πλειοψηφία χρειάζονται τουλάχιστον 289 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των Les Republicains, Κριστιάν Ζακόμπ, η θέση του κόμματος να μη συνεργαστεί με τον Μακρόν είναι ομόφωνη. Εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, που συνεδρίασαν σήμερα για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, απέρριψαν μια συμφωνία συνεργασίας με τον Μακρόν. Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει το Reuters, προσπάθησε τη Δευτέρα να εξασφαλίσει υποστήριξη από αντιπάλους του για να διασώσει μέρος της «μεταρρυθμιστικής του ατζέντας» μετά τις εκλογές της Κυριακής που έφεραν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, το οποίο αφήνει τη Γαλλία σε κίνδυνο πολιτικής παράλυσης. Ο γαλλικός Τύπος υποδέχθηκε την ήττα Μακρόν με τίτλους όπως «άλμα στο πολιτικό κενό», «η Γαλλία απειλείται με παράλυση» η ακόμη «οδυνηρή ήττα για τον Mάκρον με σοβαρές πολιτικές συνέπειες».

Η εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει ότι το στρατόπεδο Μακρόν φοβάται «πλήρη παράλυση» και θα προκαλέσει «διάλυση» της Εθνοσυνέλευσης σε ένα χρόνο, ενώ η οικονομική εφημερίδα Les Échos αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή για την Πέμπτη Δημοκρατία και θέτουν το ερώτημα της ικανότητας του αρχηγού του κράτους να κυβερνήσει τη χώρα και να περάσει τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Ο Μακρόν σύμφωνα με την Tribune είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο ,τη στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι ασταθής. Ενώ η Figaro κάνει λόγο για «θνησιγενή πενταετή θητεία» για τον πρόεδρο Mάκρον καθώς η πρόκληση είναι «να κυβερνήσει το ακυβέρνητο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline