Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:18:54

Δίκη Λιγνάδη: Βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή μέχρι το Εφετείο

Κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς, του επιβλήθηκε ποινή 12 ετών, αλλά έλαβε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, με πλειοψηφία 4-3, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης - Διχάστηκαν ακόμη και οι δικαστές - Στο άκουσμα της απόφασης, μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν, φωνάζοντας στην πρόεδρο: «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών».

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, χορήγησε στον Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία σήμερα στην πολύκροτη αυτή δίκη έπειτα από 31 συνολικά συνεδριάσεις.

Ο κατηγορούμενος άκουσε αμίλητος την σχετική απόφαση της έδρας.

Η απόφαση ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία. Δύο δικαστές και δύο ένορκοι τάχθηκαν υπέρ της αναστολής, ενώ κατά τάχθηκαν δύο ένορκοι και μία δικαστής.

Στο άκουσμα της απόφασης, μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν, φωνάζοντας στην πρόεδρο: «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών».

Το δικαστήριο άφησε έτσι ελεύθερο τον Δημήτρη Λιγνάδη, επιβάλλοντάς του, τους εξής όρους: Απαγόρευση εξοδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Νωρίτερα, κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία είχε επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού, για τις οποίες δικάστηκε.

Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και σύνεδρος, που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών. Να μην χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του σκηνοθέτη ζήτησε ο εισαγγελέας, αλλά την τελική απόφαση έλαβε το δικαστήριο, χορηγώντας τελικά την αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε μια πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος. Να σημειωθεί ότι δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο (σύννομος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη).

Έχει αξία πάντως να αναφερθεί πως οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο για την ενοχή και τα ελαφρυντικά ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν τρεις και συγκεκριμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και μία σύνεδρος. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης του Δημήτρη Λιγνάδη και για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε.

Ακόμη, η πρόεδρος είχε ταχθεί με την ψήφο της και υπέρ της αναγνώρισης των δύο ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούμενος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline