Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:10:22

Γιόσκα Φίσερ : Δεν πρέπει να υπερεκτιμάμε Ερντογάν και Τουρκία

Η Ευρώπη μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να ασκήσουν έξυπνη διπλωματία έναντι της Αγκυρας. Αν ο Πούτιν πετύχαινε στην Ουκρανία, θα ήταν κακή εξέλιξη για το Αιγαίο, διότι θα λειτουργούσε ως παράδειγμα για άλλους να ακολουθήσουν σε αυτήν την πορεία», λέει ο κ. Γιόσκα Φίσερ.

Διαρκή απειλή στα ανατολικά σύνορα της Δύσης με συνέπειες που θα συνεπάγονται έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο «βλέπει» για την επόμενη μέρα της ουκρανικής κρίσης ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Μιλώντας στην «Κ», στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σρέντερ θεωρεί ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία, όμως δεν είναι ακόμα έτοιμος για διαπραγμάτευση. «Ας μην υπερεκτιμάμε τον Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προτρέποντας σε κάθε περίπτωση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να ρίξουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

......– Ο αναθεωρητισμός του Πούτιν στην Ουκρανία προκαλεί διπλό προβληματισμό στην Ελλάδα, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επιθετικότητα του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικρατεί η εντύπωση ότι η Τουρκία δοκιμάζει διαρκώς τα όριά της στη δυτική συμμαχία. Ορισμένοι θεωρούν ότι έφτασε η ώρα ακόμα και για κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Πριν απ' όλα, να διευκρινίσουμε ότι η ισχύς του Ερντογάν δεν μπορεί να συγκριθεί με την ισχύ του Πούτιν. Γενικώς, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάμε τον Ερντογάν. Ο στόχος του κάθε φορά είναι να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των μεγάλων παικτών. Ομως αυτό δεν θα συμβεί. Από τη μία πλευρά, η Τουρκία είναι παίκτης ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Από την άλλη όμως είναι παίκτης με περιορισμένη δύναμη. Χρειαζόμαστε απλώς έξυπνη διπλωματία της Δύσης με τον Ερντογάν. Η σχέση μας με την Τουρκία ήταν πάντα μια περίπλοκη εμπειρία. Κάποιες περιόδους τα πράγματα ήταν καλύτερα, κάποιες άλλες ήταν λιγότερο καλά. Η Τουρκία θα βρίσκεται εκεί – είτε το θέλουμε είτε όχι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, οι Ευρωπαίοι με τους Αμερικανούς φίλους μας, ώστε να ηρεμήσουμε τα πράγματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι μια ευαίσθητη και στρατηγική περιοχή. Θα πρέπει να μειώσουμε τις εντάσεις και να συνάψουμε συμφωνίες. Χρειαζόμαστε και τις ΗΠΑ για να γίνει αυτό, οι οποίες έχουν επίσης αντίστοιχα συμφέροντα στην περιοχή.

Καταλαβαίνω τα προβλήματα για την Ελλάδα. Τις παλιές ημέρες, όταν ήμουν στη γερμανική κυβέρνηση, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν πολύ καλύτερες απ' ό,τι σήμερα. Καταλαβαίνω τους λόγους. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τις εντάσεις. Πάντως, αν ο Πούτιν πετύχαινε στην Ουκρανία, θα ήταν κακή εξέλιξη για το Αιγαίο, διότι θα λειτουργούσε ως παράδειγμα για άλλους να ακολουθήσουν σε αυτήν την πορεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline