Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:04:47

Σε μία δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση προέβη ο Πάπας Φραγκίσκος

Μια ρηξικέλευθη, για τα δεδομένα της καθολικής εκκλησίας, δήλωση έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε Αργεντινούς δημοσιογράφους, σχετικά με τον κανόνα της αγαμίας των καθολικών κληρικών.

«Δεν πρόκειται για δόγμα, είναι ένας προσωρινός κανόνας, και όχι αιώνιος, όπως η χειροτονία των ιερέων. Θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε ο πάπας.
Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν πιστεύει ότι μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των χειροτονιών», αλλά είναι της άποψης ότι «ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία, διότι αν ένας ιεράς δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει».

«Το Βατικανό ήταν ανδροκρατούμενο, αλλά είναι μέρος της κουλτούρας του, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος υπαίτιος», είπε ο Φραγκίσκος.
Τόνισε, τέλος, ότι «στο μέλλον η οδός, για το θέμα της αγαμίας των κληρικών, θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση ενός "διπλού κανόνα", όπως συμβαίνει στις Ανατολικές Εκκλησίες», με αναφορά στην αγαμία των επισκόπων και στον έγγαμο βίο των απλών ιερέων.

Τη Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει τη 10η επέτειο από την εκλογή του, ξεπερνώντας κατά πολύ τα «δύο ή τρία» χρόνια που οραματιζόταν κάποτε για τη θέση του και χωρίς να δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας στην Ιστορία έχει ήδη αφήσει το στίγμα του και θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επόμενα χρόνια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline