Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:38:28

Αλέξης Μητρόπουλος: Oι ιδιωτικοποιήσεις σε Ελλάδα και Νορβηγία

«Τα δημόσια αγαθά, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα μορφώματα κοινωνικής οικονομίας, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, ο διαχρονικός άυλος και υλικός πλούτος που παραδίδουν αιώνες στις επόμενες γενεές, είναι η υπαρκτική δομή, ο σκελετός της ύπαρξης μιας οργανωμένης κοινωνίας.

Χωρίς αυτά υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, το έθνος-κράτος και η πολιτική κοινωνία έχει διδάξει η ιστορία ότι ακολουθούν το δρόμο της αλλοτρίωσης, της σταδιακής συρρίκνωσης, της εξαφάνισης εν τέλει από το χάρτη του κόσμου.

 

Γι' αυτό, κανένα κράτος στον κόσμο, ακόμη και αυτά που κυβερνώνται από την παρωχημένη, ιδιοτελή και αναποτελεσματική νεοφιλελεύθερη αίρεση των Chicago boys, δεν διανοήθηκαν ποτέ να παραχωρήσουν όλες τις βασικές πηγές πλούτου, υποδομών και βέβαιου εισοδήματος στο κερδοσκοπικό και νομαδικό κεφάλαιο, το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, νεοκλασικοί, νεοφιλελεύθεροι και διαλεκτικοί, δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε πατρίδα.

Για εμάς τους Έλληνες, η προστασία των δημοσίων αγαθών, των κοινών εγκαταστάσεων, των υποδομών, των κοινοχρήστων χώρων, των οικολογικών συστημάτων, των πολεοδομικών ενοτήτων, έχει ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με όλα τα άλλα κράτη του πλανήτη.
Οι συγκεκριμένες γεωφυσικές συνθήκες, το κλίμα, τα ομαλά και ήπια φυσικά φαινόμενα, έχουν συμβάλλει άμεσα σύμφωνα με τη γεωδυναμική θεωρία του χώρου στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού και κυρίως στα σπουδαιότερα επιτεύγματα, που είναι τα έξοχα έργα πνευματικής δημιουργίας και το Δημοκρατικό Πολίτευμα.

Εάν υπάρχει μια χώρα στον πλανήτη που ο δημόσιος και φυσικός πλούτος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την επινόηση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, αυτός είναι η πατρίδα μας. Η πολιτική κοινωνία στο απόγειο της δημιουργικής δραστηριότητας απαιτεί για την ύπαρξη της τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των κύριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Το κράτος, ως το μέγιστο δημιούργημα της πολιτικής κοινωνίας, πρέπει να οργανωθεί με τις βέλτιστες μεθόδους και τους αρίστους λειτουργούς, ώστε να παράγει αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προσιτά σε όλους του πολίτες.

Το πλέον σύγχρονο παράδειγμα δημόσιας και αποτελεσματικής διαχείρισης των δημοσίων αγαθών αποτελεί σήμερα η Νορβηγία, μια χώρα με πέντε περίπου εκατομμύρια κατοίκους, δεκατρείς χιλιάδες δημοτικές και κρατικές επιχειρήσεις, επτακόσιες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, συνδυάζει το δημόσιο έλεγχο στις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές και την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στο συγκεκριμένο και ελεγκτικό πεδίο της Κυβέρνησης.

Ο συνδυασμός του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και της συγκεκριμένης ελεγχόμενης ατομικής πρωτοβουλίας καθιστούν τη Νορβηγία, σύμφωνα με τους δείκτες όλων των Διεθνών Οργανισμών, το κράτος σήμερα με τη μικρότερη ανεργία, με το μεγαλύτερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης και περιβαλλοντολογικής προστασίας, με το μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε αναλογία με τον ενεργό πληθυσμό και τη χώρα σήμερα με τη μικρότερη πιθανότητα χρεοκοπίας σε όλον τον πλανήτη».

Τα επιτεύγματα αυτά, όπως αναγνώρισαν επιφανείς νομπελίστες της οικονομίας όπως ο Στίγκλιτς, είναι αποτέλεσμα καλής λειτουργίας του εποπτικού, δημιουργικού και σύγχρονου κρατικού μορφώματος».

 

(απόσπασμα από ομιλία του Αλέξη Μητρόπουλου στη Βουλή)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline