Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  14:18:05

Συνεχίζεται η μεγάλη αιμορραγία των καταθέσεων από τις Τράπεζες. Κάθε ημέρα αποσύρονται 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Δυσπιστία και ανασφάλεια μαστίζουν την οικονομία και τους πολίτες. Κύριο

Από τον Νοέμβριο έχουν φύγει από τις Τράπεζες καταθέσεις 20 δις. Κρυμμένα για... ασφάλεια δέκα δις ευρώ σε θυρίδες Τραπεζών, σε σεντούκια και στρώματα.

Φαινόμενο ανησυχητικό, το οποίο δεν σταμάτησε με τη διενέργεια των εκλογών και την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα συνεχίζεται με αποσύρσεις 300-500 εκατ. ευρώ. Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα βρίσκονται περί τα 10 δισ. ευρώ, από τα 20 δισ. των καταθέσεων που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα από το τέλος Νοεμβρίου έως σήμερα.

'Άλλα 6 δισ. περίπου έγιναν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, και τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε ξένες τράπεζες.
'Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», εντός Ελλάδας και σε επενδυτικά προϊόντα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που «αποχώρησαν» από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δυόμισι μήνες εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, μόνο ένα μικρό τμήμα, περίπου το 20%, των κεφαλαίων που αποχώρησαν διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού.
Στελέχη τραπεζών τονίζουν στην εφημερίδα ότι αν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα τερματίσει την αβεβαιότητα, τότε το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει.

Το 50% των εκροών καταθέσεων έχει μείνει εντός Ελλάδος σε θυρίδες και σεντούκια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, περίπου το 50% από τις εκροές καταθέσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό κοντά στα 10 δισ. ευρώ, έχει παραμείνει στη χώρα υπό τη μορφή ρευστών διαθεσίμων και βρίσκεται σε θυρίδες, σεντούκια, στρώματα κ.α. Πολλά νοικοκυριά, λόγω της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο ρήξης, επέλεξαν να διατηρήσουν εκτός τραπεζών ένα απόθεμα για καλό και για κακό. Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» που δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό (υπό τον φόβο φορολογικών και άλλων ελέγχων) μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες.

Επιπλέον, ένα ποσοστό 30% των εκροών (ή περίπου 6 δισ. ευρώ) διοχετεύθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται, επίσης, για πελάτες που υπό τον φόβο ενός ατυχήματος επέλεξαν να αγοράσουν αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, για λόγους ασφαλείας. Τέλος, το 20% των καταθέσεων που «αποχώρησαν», περίπου 4 δισ. ευρώ, διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια επιχειρήσεων. Όπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, μέρος των εκροών αυτών έχει παραμείνει εντός των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, δηλαδή έχουν μετακινηθεί στις θυγατρικές που διατηρούν στην Κύπρο, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, κ.α.

Η πολιτική αναταραχή έφερε τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας το τελευταίο δίμηνο
Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας το τελευταίο δίμηνο οφείλεται στην πολιτική αναταραχή, την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και τώρα στη δυστοκία της νέας κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιτίας της ανησυχίας, οι καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο, μέχρι τώρα, η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ.

Εκτός της μεγάλης αιμορραγίας των καταθέσεων, η ρευστότητα των τραπεζών περιορίζεται από δύο ακόμα πολύ σημαντικούς παράγοντες: τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τη διακοπή συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους εταίρους ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας τότε η ανησυχία θα εκτονωθεί και οι συνθήκες θα ομαλοποιηθούν γρήγορα.

Αν συμβεί αυτό τότε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αποχώρησαν θα επιστρέψει γρήγορα στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο σε περίπτωση που επέλθει ρήξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης - εταίρων, και η ΕΚΤ διακόψει έστω και προσωρινά την πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και δραματικές για το τραπεζικό σύστημα και φυσικά για το σύνολο της οικονομίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline