Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020  01:28:58

Μπλόκο της ΕΕ σε δυο κρίσιμα νομοσχέδια για την Κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις εξόφλησης των οφειλών και εκείνο για την ανθρωπιστική κρίση. Κύριο

Βούτσης: Δεν παίρνουμε πίσω το νομοσχέδιο για τα ανθρωπιστικά μέτρα. Θα συνεχίσουμε τα νομοθετήματα μας στη Βουλή.

-Δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση απάντησε η κυβέρνηση στα επιχειρήματα του εκπροσώπου της Κομισιόν στους «Θεσμούς» Ντ. Κοστέλλο ο οποίος επιχειρεί να μπλοκάρει την νομοθετική λειτουργία της κυβέρνησης ενώ ήδη το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για τις εκατό δόσεις. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για άτοπες και αστήριχτες αιτιάσεις και ενστάσεις. Όπως είπε συγκεκριμένα, συνεχίζονται μέσω δηλώσεων ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών.

Αποκάλυψη- βόμβα έκανε ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο οποίος δημοσιοποίησε επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, στην οποία ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στους θεσμούς ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «φρενάρει» το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις αλλά και για την ανθρωπιστική κρίση.
Στην επιστολή του, προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει αυτό, θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, η οποία δεν θα είναι σε συνάρτηση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε αυτό ως ενιαίο και ολοκληρωμένο πακέτο. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε μονομερή και αποσπασματική ενέργεια, η οποία είναι ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας τις 20 Φεβρουαρίου», σημειώνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Κοστέλο, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο Βρετανός ρεπόρτερ.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση: Απέρριψε τα περί «μονομερούς ενέργειας» και κατέθεσε το ν/σ στη Βουλή, καλώντας μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν για να πάνε κόντρα στον «εκβιασμό».

Από το υπουργείο Οικονομικών επέμεναν, μετά από το δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά το νομοσχέδιο, όπως και έγινε. Λίγο πριν από τις 9 μ.μ., το νομοσχέδιο των 100 δόσεων κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν:

«Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχέδιο της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;».

Αναλυτικά, η επιστολή Κοστέλο στην Αθήνα, όπως τη δημοσιοποίησε ο Πολ Μέισον:
«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης χθες βράδυ, αναφέρατε πως σκοπεύετε να περάσετε από τη Βουλή αύριο, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις δόσεις προς το δημόσιο, αναμένεται να έρθουν σύντομα στο κοινοβούλιο.
Θα συνιστούσαμε έντονα να λάβετε την κατάλληλη επίβλεψη πρώτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάφειας με την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συγκροτημένο και ενιαίο πακέτο.
Το να ενεργήσετε διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια και αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».

Βούτσης: Δεν παίρνουμε πίσω το νομοσχέδιο

Αμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση έστειλε σαφές μήνυμα: «Συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».
Μάλιστα ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί».

Ενώ στήριξε απολύτως την σχετική εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου που – όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Στο θέμα παρενέβη και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται» είπε με έμφαση

.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline