Σάββατο 30 Μαϊου 2020  04:51:54

Πολλές δυσκολίες για την Κυβέρνηση κατά την Deutsche Bank και την JP Morgan. Πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας- δανειστών. Πότε το δημοψήφισμα και οι πρόωρες εκλογές. Κύριο

JP Morgan: Αμφίβολη η εύρεση λύσης στη Σύνοδο Κορυφής. Βλέπει «παγωμένη σύγκρουση» μεταξύ Αθήνας-εταίρων.

Τα τρία σενάρια – το καλό, το κακό και το ενδιάμεσο - για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας με τους δανειστές της αναλύει η Deutsche Bank.
Στο report του γερμανικού επενδυτικού οίκου – υπό τον τίτλο «Greece update – few good options ahead» - αναλύονται τα τρία σενάρια τα οποία είναι:

• Να μην υπάρξει καμία συμφωνία, οπότε θα είναι πιθανή η έξοδος από το ευρώ,
• Να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία με κύρωση από την ελληνική Βουλή
• Να υπάρξει μια «απρόθυμη συμφωνία» που θα ακολουθηθεί από δημοψήφισμα. (όπως θέλησε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011 και ανατράπηκε σύντομα).

Όπως τονίζει η τράπεζα, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κάτι παραπάνω από έντονες σε όλα τα επίπεδα.

-Θεωρεί ως «ιδιαίτερα πιθανό» το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ωστόσο σημειώνει πως το δικό της βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα οίκος εξετάζει το τι έχει συμβεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έως και σήμερα – συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών όσο και την κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας για τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – καταλήγοντας σε τρία εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να υπάρξουν.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι ο συμβιβασμός θα απαιτήσει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και αναλύει σε βάθος τι θα σημαίνει κάθε μια από αυτές τις επιλογές.

1. Το χειρότερο σενάριο: Καμία συμφωνία και αναστολή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ
Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, το οποίο μπορεί να προκύψει από μια διακοπή των διαπραγματεύσεων ή αδυναμία να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες πριν τελειώσει η χρηματοδότηση. Αφορμή για κάτι τέτοιο θα ήταν η αποτυχία εξυπηρέτησης μια επερχόμενη αποπληρωμή του χρέους από την ελληνική πλευρά και αυτό με τη σειρά του οδηγεί την ΕΚΤ να αναστείλει την επιλεξιμότητα των εξασφαλίσεων –και de-facto αναστολή του συστήματος πληρωμών Target 2. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης για την εγχώρια οικονομία, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο για την ελληνική κυβέρνηση. Αν ανασταλεί η χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι έλεγχοι κεφαλαίου θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν γύρω από ένα εναλλακτικό πακέτο χρηματοδότησης ή πιθανή έξοδο από το ευρώ αλλά κάτω από πιο τεταμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

2. Το καλύτερο σενάριο: Πλήρης συμφωνία η οποία επικυρώνεται από τη Βουλή
Αυτό θα ήταν το λιγότερο διασπαστικό αποτέλεσμα από οικονομική και χρηματοοικονομική προοπτική αν και εγείρει ακόμη δύο ερωτήματα. Πρώτον, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει ανεπιφύλακτα μια τέτοια συμφωνία μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κύρωσης. Δεύτερον και ανεξάρτητα από το κομματική ηγεσία, αν αυτό θα ήταν δεκτό τόσο από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μια συμφωνία ωστόσο εξακολουθεί να είναι πιθανό να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μέρη πρότειναν προληπτική υποστήριξη. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν νέος σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό) ή στην χειρότερη περίπτωση νέα εκλογές, με αβεβαιότητα.

3. Το απρόβλεπτο σενάριο: «Απρόθυμη» συμφωνία που ακολουθείται από ένα δημοψήφισμα
Η απαίτηση να συμβιβαστούν με την Ευρώπη σε συνδυασμό με την ανάγκη να ανταποκριθούν στην έντονη εσωτερική πολιτική πίεση, μπορεί να είναι το μονοπάτι που θα οδηγήσει σε ένα δημοψήφισμα. Η ανάγκη για την αποτροπή των ελέγχων κεφαλαίου θα οδηγήσει σε μια «απρόθυμη» συμφωνία με τους θεσμούς, με παράλληλη ανοικτή αναγνώριση ότι αυτό δεν πληροί τις εκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και ότι αποτελεί το δεύτερο-καλύτερο αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τότε να υποβάλει μια τέτοια συμφωνία σε δημοψήφισμα. Μια τέτοια έκβαση δημιουργεί έναν αριθμό των θεμάτων.
Κατ' 'αρχάς, αν είναι δυνατόν ένα δημοψήφισμα, δεδομένου ότι το ελληνικό σύνταγμα απαγορεύει δημοψηφίσματα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, αν και μπορεί αυτό το εμπόδιο να ξεπεραστεί.

Δεύτερον, εάν η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει το δημοψήφισμα ή όχι. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το ερώτημα που θα θέτει ένα δημοψήφισμα.
Αν δεν το υποστηρίζει η ίδια η κυβέρνηση αυτό θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευση των συνομιλιών, βάζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε κίνδυνο και πιθανόν θα οδηγήσει σε αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΚΤ πριν από το δημοψήφισμα λάβει χώρα.
Συνεπώς, το πιο πιθανό αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα είναι μια «απρόθυμη» κυβερνητική στήριξη, με ένα δημοψήφισμα για τη σύναψη συμφωνίας, την παραμονή στο ευρώ και με την υποστήριξη από τα άλλα μετριοπαθή κόμματα, να το δημοψήφισμα να περάσει.

Μια τέτοια έκβαση επίσης θα μπορούσε να θέσει τη χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης σε κίνδυνο και να αυξήσει την προληπτική φυγή κεφαλαίων αν και αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί με την ΕΚΤ να παρέχει ενδιάμεση χρηματοδότηση μέσω έκδοσης εντόκων και υψηλότερα ανώτατα όρια ELA υπό την προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα θα περάσει.
Η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα τρία παραπάνω σενάρια έχουν ίδιες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, κλείνοντας την έκθεσή της με την πρόβλεψη ότι «το ταξίδι που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο».

JP Morgan: Αμφίβολη η εύρεση λύσης στη Σύνοδο Κορυφής
Βλέπει «παγωμένη σύγκρουση» μεταξύ Αθήνας-εταίρων

«Ελλάδα και ευρωζώνη θα φτάσουν σε μια συμφωνία έως τα τέλη του Ιουνίου», αναφέρει η JP Morgan, ωστόσο ο διεθνής οίκος αμφιβάλει αν η Σύνοδος Κορυφής και οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν μια λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Ο Αλ. Τσίπρας ίσως μπορέσει, μέσω συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, να εξασφαλίσει χαλάρωση αυτής της στάσης, με την εφαρμογή ενός περιορισμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων που να επιτρέψουν την καταβολή μέρους των κεφαλαίων, εάν δεν έχει συμφωνηθεί η πλήρης δέσμη των μέτρων» αναφέρεται στην έκθεση.

«Αλλά ακόμη και αυτό μας φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η ικανότητα διαπραγμάτευσης λεπτομερών μέτρων με καλή πίστη», αναφέρει η JP Morgan.
Παράλληλα ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι σχέσεις Αθήνας-εταίρων θα βρεθούν σε μια κατάσταση «παγωμένης σύγκρουσης», ενώ προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα που αφορούν τα έντοκα γραμμάτια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline