Σάββατο 17 Αυγούστου 2019  19:57:15

Προς απόσυρση μάλλον ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες τον έχουν υποσκελίσει... Προτιμούν απευθείας επαφή με τον Πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο. Τα τελευταία δημοσιεύματα. Κύριο

Reuters: Παρέμβαση Γιουνκέρ σε Τσίπρα για τον Βαρουφάκη και τα προβλήματα σοβαρότητας και συνεργασίας, που έχει δημιουργήσει.

Περισσότερο ως «πρόβλημα» παρά ως τον άνθρωπο που θα φέρει λύση για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το πρακτορείο Reuters.

Και μπορεί πολλοί Έλληνες να θεωρούν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών εκπέμπει φρέσκο αέρα μιας και έχει καταφέρει να πει στους συναδέλφους του στο Eurogroup μερικές σκληρές αλήθειες για τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητα, ωστόσο κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγορούν τον Γ. Βαρουφάκη για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, στοιχεία που έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ως «πρόβλημα» για την Ελλάδα και όχι ως εκείνος που θα φέρει τη λύση στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της, χαρακτηρίζεται από το Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγορούν τον Γ. Βαρουφάκη για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, τα οποία έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Αντίθετα, πολλοί Έλληνες όμως θεωρούν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών εκπέμπει φρέσκο αέρα μιας και έχει καταφέρει να πει στους συναδέλφους του στο Eurogroup μερικές σκληρές αλήθειες για τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητα.

Οι προσπάθειές τους αυτές ωστόσο, να σπάσει τις ευρωπαϊκές συμβάσεις έχουν προκαλέσει έκπληξη. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έριδες στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να θωρακίσει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν παρασκηνιακώς για το... πρόβλημα Βαρουφάκης, κατηγορώντας ευθέως τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, χαρακτηριστικά που έχουν πλήξει καίρια την αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους εταίρους αλλά και τους επενδυτές», σημειώνει, επίσης, το Reuters.

«Ο Βαρουφάκης έχει γίνει ένα σοβαρό βάρος στις σχέσεις της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Οι συμπεριφορές απέναντι σε μια χώρα συνηθίζεται να προσωποποιούνται, ειδικά σε ένα τόσο μικρό και οικείο περιβάλλον όπως αυτό του Eurogroup» αναφέρει ευρωπαίος ομόλογος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Αν και κανείς δεν «ζητά το κεφάλι του», ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters χωρίς να τον κατονομάζει, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βαρουφάκης έπρεπε να χαμηλώσει τους τόνους της ρητορικής του αν ήθελε να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Άλλα στελέχη της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι του ΣΥΡΙΖΑ παρά του Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είναι μέλος του κόμματος αν και εξελέγη με αυτό. Σημειώνουν ότι ο Τσίπρας είναι πολύ ομιλητικός στην απαίτησή του για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες Ισπανίας και Πορτογαλίας για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Και το Reuters στο άρθρο του προσθέτει με νόημα ότι αν και ο Τσίπρας δημόσια έχει επιπλήξει ορισμένους από τους υπουργούς του ότι μιλούν πολύ, ο ίδιος πήγε βόλτα με τον Βαρουφάκη στην Αθήνα (σ.σ. την περασμένη Κυριακή στο Παγκράτι).

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις και όπως προσθέτει το Reuters, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έριδες στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο συμπληρώνει επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν διαθέσιμος να κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, όπως δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος το «πνευματικό χάρισμα» που διαθέτει προκαλεί τόσο θαυμασμό όσο και περιφρόνηση. Η άνεσή του αφήνει τους πάντες άφωνους.
«Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν παρασκηνιακώς για το πρόβλημα Βαρουφάκης, κατηγορώντας ευθέως τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, χαρακτηριστικά που έχουν πλήξει καίρια την αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους εταίρους αλλά και τους επενδυτές», σημειώνει, επίσης, το Reuters.

«Ο Βαρουφάκης έχει γίνει ένα σοβαρό βάρος στις σχέσεις της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Οι συμπεριφορές απέναντι σε μια χώρα συνηθίζεται να προσωποποιούνται, ειδικά σε ένα τόσο μικρό και οικείο περιβάλλον όπως αυτό του Eurogroup» αναφέρει ευρωπαίος ομόλογος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Αν και κανείς δεν «ζητά το κεφάλι του», ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βαρουφάκης έπρεπε να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του, αν θέλει να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Άλλα στελέχη της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι του ΣΥΡΙΖΑ παρά του Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είναι μέλος του κόμματος αν και εξελέγη με αυτό. Σημειώνουν ότι ο Τσίπρας είναι πολύ ομιλητικός στην απαίτησή του για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες Ισπανίας και Πορτογαλίας για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Και το Reuters στο άρθρο του σημειώνει ότι αν και ο Τσίπρας δημόσια έχει επιπλήξει ορισμένους από τους υπουργούς του ότι μιλούν πολύ, ο ίδιος πήγε βόλτα με τον Βαρουφάκη στην Αθήνα.

MarketWatch.com: Μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ, οι κλόουν που κυβερνούν την Ελλάδα

Τη στιγμή που υπάρχουν σημάδια που υποδεικνύουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει, σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει το μεγάλο της πρόβλημα.

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται ο οικονομικός συντάκτης της ιστοσελίδας Market Watch, Matthew Lynn, χαρακτηρίζοντας την τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ και όσους την απαρτίζουν «κλόουν».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, υποδεικνύει τον πρώτο, ως έναν υπουργό που συνηθίζει να ποζάρει για το περιοδικό Paris Match, όταν δεν ασχολείται με το blog του ή το twitter του ενώ και ο πρωθυπουργός δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς εμφανίζεται να απαιτεί οργισμένος τις επανορθώσεις από τα εγκλήματα των Ναζί και να κατακρίνει τους Γερμανούς για το παρελθόν τους.

Η παράλληλη δράση των δύο ανδρών, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η ελληνική οικονομία, διασκεδάζει τα παγκόσμια ΜΜΕ και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, ακολουθώντας τους στο Twitter αναφέρει σχετικά.

Όσο διασκεδαστικοί κι αν είναι, προσθέτει, κανείς δεν θα ήθελε να εναποθέσει την σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος στα χέρια τους, γεγονός το οποίο δυστυχώς, σύμφωνα με τον συντάκτη, συμβαίνει.

Τη στιγμή που υπάρχουν σημάδια που υποδεικνύουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει και η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, αναμένεται να της προσδώσει επιπλέον ώθηση, η Ελλάδα παραμένει το μεγάλο της πρόβλημα, σημειώνει.

Ο Βρετανός συντάκτης υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο, εξαιτίας των ερασιτεχνικών χειρισμών της κυβέρνησης, αποδίδοντας αυτούς τους χειρισμούς στην έλλειψη τόσο διοικητικής εμπειρίας όσο και επαγγελματικής ενασχόλησης με κάποιο σοβαρό αντικείμενο.

Ένα Grexit από λάθος, όπως αναφέρει, έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο πιθανό, με τις επιπτώσεις στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας να είναι άγνωστες.

Από την άλλη σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν είναι καλοί διασκεδαστές.

«Ο Βαρουφάκης είναι πνευματώδης και έχει το χάρισμα να περνάει απευθείας στο θέμα. Το δερμάτινο σακάκι μάλιστα του προσδίδει τον χαρακτήρα του ροκ σταρ. Το ατυχές της υπόθεσης είναι ότι συμπεριφέρεται ως τέτοιος.» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

Φωτογραφήθηκε για το Paris Match με την κομψή σύζυγο του ενώ παράλληλα, εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο της ελληνικής έκδοσης του Esquire. Διατηρεί περί τους 345.000 followers στο Twitter, όταν αναμφισβήτητα, σημαντικότερα πρόσωπα, όπως ο Βρετανός ομόλογος του, George Osborne διαθέτει μόλις 100.000 followers.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, δεν διαφέρει σημαντικά από τον Βαρουφάκη.

Σε μία εμπρηστική του ομιλία, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν έχει καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιεί παιδιάστικες αιτιάσεις, όπως την καταστροφή που υπέστη η χώρα από τους Ναζί, για να αποφύγει την πληρωμή των χρεών, επεξηγώντας ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει τα περισσότερα από τα τελευταία 2.000 χρόνια, πολεμώντας η μία την άλλη για διαφορετικούς λόγους. Αν ήθελε, κάθε ηγέτης μιας χώρας, θα μπορούσε να απαιτεί καταβολή αποζημιώσεων από μία ντουζίνα άλλων χωρών, με αφορμή κάποια ιστορική εμπλοκή.
Αυτές οι διενέξεις όμως, σίγουρα δεν οδηγούν σε μία εποικοδομητική λύση, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους απαιτήσεις ως μία καλή δημοσίευση για ένα blog και τίποτα παραπάνω.

Επιπλέον, επικρίνει το γεγονός ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας δεν έχουν καμία εμπειρία από θέσεις ευθύνης.

Για τον μεν Τσίπρα, αναφέρει ότι δεν είχε ποτέ πραγματική εργασία όπως επίσης, δεν έχει εργαστεί ποτέ για ένα μετριοπαθές κίνημα, αλλά αντιθέτως μετακινήθηκε απευθείας από την φοιτητική πολιτική σκηνή σε ακροαριστερές πολιτικές παρατάξεις, χαρακτηρίζει δε τον Βαρουφάκη, ως έναν ακαδημαϊκό οικονομολόγο που έχει εντρυφήσει στη «θεωρία των παιγνίων» και έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος, ικανό όμως να ηγηθεί μόνο ενός σεμιναρίου σε ένα δωμάτιο γεμάτο με φοιτητές.

Εξάλλου παραδέχεται ότι πολλοί πολιτικοί στη σύγχρονη εποχή έχουν χτίσει την καριέρα τους μέσα σε πολιτικά κινήματα, τα οποία τουλάχιστον, όπως τονίζει, χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια και διέθεταν ένα ιστορικό υπόβαθρο, μέσα από τα οποία διδάχθηκαν την υπευθυνότητα.

Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της απέναντι στο ΔΝΤ και στην ΕΕ, για να μπορέσει να διατηρήσει το τραπεζικό της σύστημα, κάτι το οποίο απαιτεί μεθοδικότητα και παρατηρητικότητα, τα οποία, όπως υποστηρίζει σκωπτικά, δεν φαίνεται να αφθονούν στην παρούσα κυβέρνηση.

Το ευρύτερο πρόβλημα, όπως διαπιστώνει, βρίσκεται στο ότι η ευρωπαϊκή κρίση παρέχει στήριξη σε αρκετά κινήματα διαμαρτυρίας, όπως οι Podemos στην Ισπανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, η Κίνηση των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το Κίνημα της Ελευθερίας στην Ολλανδία, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», στη Γερμανία και στη Βρετανία το «U.K. Κίνημα Ανεξαρτησίας και οι «Πράσινοι» και εξηγεί ότι η ηγεσία των παραπάνω κινημάτων βρίσκεται στα χέρια περιθωριακών χαρακτήρων όπως ακτιβιστές, κωμικοί, ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ελάχιστη εμπειρία διαθέτουν από διακυβέρνηση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα