Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019  19:10:54

Επιπόλαιοι οι βαρύγδουποι ισχυρισμοί Γ. Βαρουφάκη και Γ. Ρωμανιά κατά των προκατόχων τους. Αφού ο πρώτος αναστάτωσε τη Βουλή και ο δεύτερος συνταξιούχους και Ταμεία... Κύριο

Γκάφα Βαρουφάκη ότι «ο Χαρδούβελης πήρε μαζί του το έγγραφο της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ» και ότι βρήκε αντίγραφα από το ΔΝΤ, τα οποία υπήρχαν στην ιστοσελίδα της Βουλής.


Δεν βρήκε, είπε, ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης το αίτημα της δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή. Δεν βρήκε ούτε τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και χρειάστηκε να την αναζητήσει ο ίδιος από την Ουάσιγκτων. Και όλα αυτά τα υποστήριξε σοβαρότατα για να διαψευσθεί από βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο τον Μάκη Βορίδη αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη, με την οποία ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα (επί κυβερνήσεως Σαμαρά) το οποίο υπεβλήθη από το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΣ του ΤΧΣ προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που προερχόταν από το αρχικό ποσό της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως ωστόσο αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν έλαβε την ερώτηση του βουλευτή και ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να του δώσουν αντίγραφο της επιστολής αυτής, τότε η υπηρεσία του απάντησε ότι το συγκεκριμένο αντίγραφο δεν υπάρχει, ότι βρίσκεται στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Χαρδούβελη, το οποίο το πήρε μαζί του.
"Μου είπαν βεβαίως και πρέπει να το τονίσω -και με χαρά το κάνω- ότι η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη. Ο υπουργός, δεν το ήξερα αυτό, έχει δικαίωμα ότι εντάσσεται στο προσωπικό εμπιστευτικό του πρωτόκολλο να το παίρνει μαζί του, μετά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία του, από το υπουργείο" είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ως νέος βουλευτής και υπουργός θέλω να πω ότι αυτή είναι μια νέα πρακτική που δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος, δεν μιλάω προσωπικά για τον κ. Χαρδούβελη» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη μια ανησυχητική πληροφορία για την ασυνέχεια του κράτους και την κακοπάθεια του ελληνικού κράτους.

«Ζήτησα τη δανειακή σύμβαση. Πήρε 3,5 μέρες για να βρεθεί. Δεν υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών. Τις προάλλες ζήτησα την αρχική και τη μετέπειτα σύμβαση με το ΔΝΤ αναγκάστηκα ο ίδιος να έρθω σε επαφή με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για να την πάρω. Αυτό είναι μια εικόνα που πραγματικά θα πρέπει να μας θλίβει όλους» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι όταν εγώ θα αποχωρήσω από το υπουργείο Οικονομικών, ο επόμενος να μην βρει το απόλυτο κενό που βρήκα εγώ. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία, έγγραφα και εργαλεία δουλειάς για αρχίσει να δουλεύει».

Σοκαρισμένος για την πρακτική δήλωσε ο βουλευτής που ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εγκαλέσει τον πρώην υπουργό για την πλημμέλειά του, διότι, όπως είπε, ακόμη και αν πρόκειται για μια επιστολή, έδωσε την ευκαιρία στη γερμανική διπλωματία να κουνάει το δάχτυλο στη χώρα μας. Ζήτησε δε από τον κ. Βαρουφάκη να κοινοποιήσει την πλημμέλεια αυτή του κ. Χαρδούβελη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διότι είναι πλημμέλεια που ενέχει και ποινική χροιά.

«Η έκπληξη και η οργή μου για το θέμα της απουσίας της δανειακής σύμβασης της χώρας με το ΔΝΤ ήταν άπειρη εκείνη τη στιγμή. Δεν θα εγκαλέσω τον κ. Χαρδούβελη για τον απλό λόγο ότι θεωρώ πως πρέπει να εγκαλέσουμε όλοι όλους μας γιατί έχουμε ανεχθεί να υπάρχει αυτό το νομικό κενό. Δεν έπρεπε κανένας υπουργός να έχει το δικαίωμα να στερήσει από το υπουργείο και από το αρχείο του δημοσίου τέτοιου είδους έγγραφα. Πρέπει να νομοθετήσουμε άμεσα και ελπίζω ότι δεν υπάρξει καμία πτέρυγα που θα διαφωνήσει με αυτό το νομοθέτημα που θα αρχίσει να επουλώνει κάποια από τα μεγάλα κενά τα οποία αφορούν τη δημόσια διοίκηση» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Καραγκούνης: Κάτι δεν πάει καλά με τον υπουργό

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη.
Ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι τα κείμενα στα οποία αναφέρεται, υπάρχουν δημοσιευμένα στην εφημερίδα της κυβέρνησης και στο διαδίκτυο και πρόσθεσε ότι μέχρι να τα εντοπίσει, θα ήταν καλό να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου.
"Αν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών δεν γνωρίζει πού βρίσκονται, νομικά κείμενα δημοσιευμένα στην εφημερίδα της κυβέρνησης και στο διαδίκτυο, τότε κάτι δεν πάει καλά με τον υπουργό και με την κυβέρνηση. Μέχρι να εντοπίσει τα κείμενα που δεν ξέρει, μήπως να φέρει στη Βουλή τα κείμενα που ο ίδιος έχει διαπραγματευτεί και που όλοι οι υπόλοιποι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι έχει υπογράψει;", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

Αδειάζουν πάλι τον βαρύγδουπο Γ. Ρωμανιά. Τώρα για τις μελέτες που κούρεψαν τις συντάξεις

Για να ληφθούν υπόψη οι περιουσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων και οι αποδόσεις τους στις αναλογιστικές μελέτες, πρέπει να συνεκτιμηθεί η συνολική οικονομική κατάσταση των φορέων συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, με επιστολή που απέστειλε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) προς τα μέλη της νέας κυβέρνησης και η οποία απαντάει στις πρόσφατες καταγγελίες του γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργου Ρωμανιά, για αναλογιστικές μελέτες που είναι «για τα σκουπίδια» επειδή δεν συμπεριέλαβαν τις αποδόσεις από την περιουσία των Ταμείων, γίνεται λόγος για μελέτες που προκύπτουν με βάση κοινή μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ. Ουσιαστικά, η ΕΑΑ ξεκαθαρίζει ότι οι μελέτες βασίστηκαν σε συγκεκριμένη μεθοδολογία και, αν αυτή δεν αλλάξει, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι περιουσίες των Ταμείων και οι αποδόσεις τους, στα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επίσης, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ενημερώνει ότι συντάσσει μελέτες κάθε τριετία, που βασίζονται στην ισχύουσα μεθοδολογία. Οι μελέτες αυτές, αξιολογούνται και εγκρίνονται από το Ageing Working Group ( AWG). Λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακές και μακροοικονομικές προϋποθέσεις που παρέχονται στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες και οι οποίες επίσης, περνούν από σχετική αξιολόγηση.

Η ΕΑΑ τονίζει ότι αποτελεί ανεξάρτητη αρχή και είναι στις αρμοδιότητές της η σύνταξη αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της Χώρας. Επίσης, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή συμμετέχει στην Ομάδα Eργασίας για τη γήρανση των πληθυσμών "Ageing Working Group" (AWG) της EPC (Economic Policy Committee)/ECOFIN.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα