Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020  05:23:08

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα διαθέσει μεν 2 δισ. Ευρώ, αλλά με τρεις προδιαγραφές. Μετά από πρόγραμμα από την Ελλάδα, έως το τέλος του 2015 και μόνο σε δικαιούχους, νέους και άνεργους μικροεπιχειρηματίες. Κύριο

Μάλλον παρορμητική ήταν η αρχική εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι τα κονδύλια αυτά θα έχουν σκοπό «κοινωνικές» παροχές, ενισχύσεις, επιδόματα και τροφεία κάθε είδους. Θα χορηγηθούν υπό άλλους συγκεκριμένους όρους.

Κοινοτικά κονδύλια 2 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής συνοχής και την τόνωση της ανάπτυξης αλλά με συγκεκριμένους όρους για τους δικαιούχους και με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι εντός του 2015 κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να προσανατολιστούν σε δραστηριότητες σχετικές με την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αλλά με συγκεκριμένους όρους , διαδικασίες και μέτρα εργασίας και ανάπτυξης και όχι σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές κάθε είδους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι δικαιούχοι είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ευθύνη για την υποβοήθηση της Ελλάδας θα τη φέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Επισήμανε επίσης πως σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και την Ελλάδα έργα, το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΣ

«Η Ελλάδα θα λάβει από την ΕΕ 2 δις ευρώ για το 2015 για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα χρήματα όχι για την διάρθρωση ταμείων αλλά για την κοινωνική συνοχή» σημείωσε, τονίζοντας ότι «με αυτά τα κονδύλια θα δοθεί απάντηση στην ανεργία των νέων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
«Θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου και υπουργών Οικονομικών για να υιοθετηθούν τα κατάλληλα νομοθετικά κείμενα» επεσήμανε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έως τα μέσα Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή αυτό το σύστημα για να εδραιωθεί η αναγκαία εγγύηση και του ιδιωτικού φορέα
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για το διατλαντικό εμπόριο. «Πρέπει να μπούμε σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ» σημείωσε.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

• Θεωρώ σημαντική εξέλιξη-τόνισε ο Πρωθυπουργός -το γεγονός ότι κατά τη διήμερη αυτή σύνοδο επιβεβαιώθηκε στο ανώτερο επίπεδο ότι στη χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε, γιατί προέκυψε λόγω του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε πληγές
• Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις είναι σε αυτή την κατεύθυνση
• Αυτό επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο με τις ανακοινώσεις Γιούνκερ
• Έδωσε εντολή για ενεργοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για αντιμετώπιση ανεργίας ύψους 2 δισ. μέσα στο 2015, κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη στο Eurogroup τον Φεβρουάριο, αν και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

«Κάθε παράγραφος της συμφωνίας μετράει», είπε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υποβάλει στην ΕΕ έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει νέες προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά ζητήματα όπως οι συντάξεις ή οι φόροι «εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις, σημείωσε η Άγγ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.
Η κ. Μέρκελ επέμεινε, όπως είχε τονίσει και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα κεφάλαια αφού εγκριθεί ο «ολοκληρωμένος» κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν στην ΕΕ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline