Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  01:58:27

Καρβέλια ονείρων για έσοδα από Ελβετία. Νέες ελπίδες και αυταπάτες για φορολογία στις καταθέσεις Ελλήνων εκεί. Οι συνήθεις εξαγγελίες και λεονταρισμοί, όπως από κάθε νεόκοπη Κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία. Κύριο

Δεν απέδωσαν τίποτα οι κατά καιρούς εξαγγελίες για έρευνα σε λογαριασμούς (χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία και ένταλμα) ή επίσης για γενική φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων. Κάθε είδους νόμιμες αλλά μη δηλωθείσες.

Επαναλαμβάνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες Βέρνης – Αθήνας για τις μη δηλωθείσες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Οι συνομιλίες μεταξύ τις Βέρνης και τις Αθήνας με θέμα τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα επαναληφθούν «την ερχόμενη εβδομάδα» στην Αθήνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε μια γενική αοριστία , ρευστότητα και αβεβαιότητα λόγω του παρελθόντος του όλου θέματος.

«Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα Ζακ ντε Βατβίλ μεταβαίνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Ρολάν Μεϊέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Οι συνομιλίες θα έχουν ως θέμα τη διευθέτηση «του παρελθόντος», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που Βέρνη και Αθήνα θα συζητήσουν το θέμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο (21/03) απο την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ). Ο Ρολάν Μεϊέρ δεν επιβεβαίωσε το ποσόν. Η αλήθεια είναι διαφορετική και η πραγματικότητα έχει τα δικά της προβλήματα.

Επί του ποσού αυτού, ένα τμήμα έχει δηλωθεί. Ένα άλλο τμήμα του ποσού αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής ή πρόκειται για ποσά που έχουν ωφεληθεί οι καταθέτες από γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα (εφοπλιστές) και εξαιρούνται νομίμως κάθε επιβάρυνσης.
Οι ελβετικές αρχές έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις καταθέσεις αυτές. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Εβελίν Βιντμέρ-Σλουμπφ δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η ελβετική κυβέρνηση) δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με το ύψος των μη φορολογημένων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία».

Αλλά τις τελευταίες ημέρες τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι, παρά την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, η Αθήνα δεν έχει κάνει τίποτε για την ανάκτηση των ποσών που κατέχουν Έλληνες πολίτες σε λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.
Η τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου για το θέμα ανάμεσα στη Βέρνη και τη Αθήνα χρονολογείται από τις 4 Φεβρουαρίου 2014. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας είχε συναντηθεί τότε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline