Κυριακή 29 Μαρτίου 2020  02:50:14

Σκληρότερος τώρα από τον Σόιμπλε. Οι απαντήσεις στους ισχυρισμούς του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη. Γιατί και πότε θα ανοίξει τις κάνουλες του χρήματος στην χώρα μας. Κύριο

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως το βασικότερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ).

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον –και μόνον-ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος.

Μαστίγιο και καρότο χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα για την Ελλάδα ενώ μια σκληρή δήλωση που έκανε θα συζητηθεί έντονα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε: «Είναι συνήθης πρακτική στην ΕΚΤ οι ερευνητές - κινδύνου της να εξετάζουν όλους τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν, αυτοί είναι η δουλειά τους».
Επιβεβαιώνει έτσι τα σενάρια για προετοιμασία των θεσμών σε ενδεχόμενο Grexit. Άλλωστε, πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι από το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή στάση ο κ. Ντράγκι έστειλε μήνυμα στην Αθήνα απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή Τσίπρα ο οποίος προειδοποίησε με στάση πληρωμών τους πιστωτές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει όλα της τα χρέη σε όλους τους πιστωτές της.« Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να θέσουν τις συνθήκες για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις για το χρέος», υπογράμμισε.

-Ο Μ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

-Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων για την Ελλάδας περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ- κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε πεπεισμένος πως με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκατάστασης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «Πρέπει να καθοριστεί ποια μέτρα θα προχωρήσουν, ποια θα αντικατασταθούν και πώς».
«Τέτοιες συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία», προσέθεσε.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει την παρέκκλιση για αγορά ελληνικών ομολόγων (waiver) εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

«Εάν υπάρξει από όλες τις πλευρές καλή θέληση τότε θα επανέλθει η αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας». Το ELA παρέχεται αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για την χρηματοδότηση κρατών, τόνισε.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ δεν δημιουργεί ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα. Εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν. Βάσει αυτών δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ως εγγυήσεις τα
ελληνικά ομόλογα ενώ τόνιζε με νόημα ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ειδικότερα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως το βασικότερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ).

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος.

«Η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανόνες για την Ελλάδα, απλώς εφαρμόζει τους ισχύοντες» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους μιλούν για πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Απαντώντας» στο αίτημα επαναφοράς της ρήτρας εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, μόλις διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε πως οι συνθήκες αυτές υπήρχαν τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι το Φεβρουάριο του 2015.

Αναφορικά με την επέκταση του ELA που ζητεί επιμόνως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης και πως ο ELA παρέχει βοήθεια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και όχι στις κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη ως σύνολο, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος πως για την επιστροφή στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, της σταδιακής τόνωσης της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε επίθεση, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, και στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον σημαίνοντα μέλη της- χρησιμοποιούν διαρκώς δύο λέξεις: "Πτώχευση και αφερεγγυότητα"».

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, «με καλή θέληση απ' όλες τις πλευρές», θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ακόμη, αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της, επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν συζητάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline