Κυριακή 29 Μαρτίου 2020  01:52:35

Θολό τοπίο οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Μια ακόμα υπόσχεση για έσοδα στη νέα Κυβέρνηση Τσίπρα. Οι αυταπάτες Μαξίμου και των υπουργών Παπά και Νικολούδη. Κύριο

Η θλιβερή προϊστορία και η πικρή αλήθεια για τις καταθέσεις στην Ελβετία: Γιατί οι Ελβετοί δεν θα δώσουν ποτέ σοβαρές πληροφορίες.

Τα ίδια τα γενικόλογα και τα ελπιδοφόρα , χωρίς αντίκρυσμα. Το ίδιο θολό τοπίο. Ετσι, πάλι την υλοποίηση μιας συμφωνίας - οδικού χάρτη για τον έλεγχο των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία συναποφάσισαν οι Νίκος Παππάς και Παναγιώτης Νικολούδης με στελέχη της ελβετικής κυβέρνησης που βρέθηκαν στην Ελλάδα ειδικά για το ζήτημα αυτό μετά από πρόσκληση της ελληνικής πλευράς. Οι Ελβετοί εξέφρασαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την απορία τους για την απουσία ελληνικού ενδιαφέρον έως τώρα. (Κάτι μάλλον ανακριβές δεδομένου ότι όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει να βρούν στοιχεία και λογαριασμούς καταθέσεων από την Ελβετία για φορολόγιση ή άσκηση διώξεων. Χωρίς ανταπόκριση και διάθεση συνεργασίας από τις Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις της Ελβετίας τις τελευταίες δεκαετίες).

Πάντως στις τωρινές επαφές τους στην Αθήνα φέρεται να ανέφεραν ότι μόλις δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

Η ελληνική κυβέρνηση - όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες - αποφάσισε να επανακινήσει το θέμα. Έτσι έκλεισε η σημερινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία του υπ. Οικονομικών της Ελβετίας.
Επικεφαλής από ελβετικής πλευράς ήταν ο υφ. για διεθνή Οικονομικά Θέματα Dr. Jacques de Watteville. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον υπ. Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον υπ. Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.

Αυτό που προέκυψε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η ανάγκη επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία.

Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να μην χαθεί χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους αρχές προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης κι ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Τέλος στη συνάντηση αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αμέσως μετά το Πάσχα.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.

«Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι πιστεύουν ότι οι Ελβετοί θα αρχίσουν να μοιράζουν δεξιά και αριστερά, ονόματα και διευθύνσεις» τονίζει υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του ΣΔΟΕ με μακροχρόνια εμπειρία στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τον δημοσιογράφο Δ..Παππού.(θέμα με αυταπάτες, που έχουμε αναλύσει από την Ιστοσελίδα μας παλαιότερα) .Επισημαίνοντας ότι η Ελβετία ΔΕΝ υποχρεούται να παράσχει πληροφορίες για καταθέτες, παρά μόνο αν έχει ΗΔΗ ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα, κάτι που πολύ απλά καθιστά απαγορευτικό για τις ελληνικές Αρχές το να στοιχειοθετήσει από μηδενική βάση υποθέσεις με υποψία μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου 3 χρόνια, οι Ελβετοί είχαν γνωστοποιήσει με επιστολή στον τότε επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα και σημερινό υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, ότι «χωρίς ποινική δίωξη για ξέπλυμα, δεν δίνουμε στοιχεία», βάζοντας επί της ουσίας προσκόμματα σε όλες τις έρευνες για φοροδιαφυγή, οι οποίες χρειάζονταν στοιχεία κυρίως από το εξωτερικό, προκειμένου να ξετυλιχθεί το «κουβάρι».

Αυτή τη στιγμή, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται από το σύστημα ARO (Asset Recovery Office), προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία, στο πλαίσιο ερευνών για «ξέπλυμα». Η Ελβετία ΔΕΝ δεσμεύεται, όμως, από το ARO.
Οπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές, η Ελβετία είναι απλώς ενταγμένη στο «χαλαρό» και άτυπο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών CARIN (Camden Assets Recovery Interagency Network), το οποίο ΔΕΝ καθιστά υποχρεωτική την παροχή πληροφοριών για καταθέσεις.

Το μόνο που δίνουν οι Ελβετοί είναι πληροφορίες για ακίνητα και εταιρίες επί ελβετικού εδάφους, αλλά μόνο εφόσον το αίτημα είναι πολύ συγκεκριμένο δηλαδή αν για παράδειγμα οι ελληνικές Αρχές ζητάνε να μάθουν εάν κάποιος Έλληνας φορολογούμενος έχει κάποιο ακίνητο σε ένα συγκεκριμένο καντόνι.

Οι... ντρίπλες των Ελβετών φυσικά δεν είναι καινούργια πρακτική. Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών, κάθε φορά που «ζορίζονται» διεθνώς, επιχειρούν να εμφανίσουν ένα... πρόσωπο «συνεργάσιμου κράτους», χωρίς όμως στην πραγματικότητα να απεμπολούν τα δικαιώματα κάλυψης των καταθετών τους.
Είχαν πει όρθά κοφτά «όχι» και στον Στουρνάρα

Είναι ενδεικτικό ότι οι ίδιοι Ελβετοί αξιωματούχοι, που τις τελευταίες εβδομάδες δηλώνουν δημοσίως ή διαρρέουν στον Τύπο της χώρας τους, ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να συλλέξει στοιχεία, πριν από έναν χρόνο είχαν ρίξει «πόρτα» και μάλιστα κατάμουτρα στο τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2014, η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Eveline Wildmer- Schlumpf ήρθε στην Αθήνα για να συναντήσει τον ομόλογο της Γιάννη Στουρνάρα, σε μια περίοδο όπου η Αθήνα ήταν ήδη σε πολύμηνες συζητήσεις με την Ελβετία για την υπογραφή διμερούς σύμβασης εφάπαξ φορολόγησης καταθέσεων Ελλήνων, στα πρότυπα ανάλογης σύμβασης που είχαν υπογράψει οι Ελβετοί με τους Βρετανούς.

Λίγο πριν φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα, η Ελβετή υπουργός είχε φροντίσει να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους, «κλείνοντας» επί της ουσίας τη συζήτηση για τη σύμβαση, κάτι που δεν δίστασε να κάνει και στην Αθήνα, όντας δίπλα στον εμβρόντητο Γιάννη Στουρνάρα.

Στην πραγματικότητα η Ελβετή υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Ελλάδα, μέσω αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά ΜΟΝΟ στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών συμφωνιών και ΜΟΝΟ όσον αφορά στις μελλοντικές καταθέσεις, χαρακτηρίζοντας... παρωχημένα τα μοντέλα ρύθμισης (δηλαδή τις συμβάσεις εφάπαξ φορολόγησης) για τις μη φορολογηθείσες καταθέσεις, προσφέροντας έτσι πλήρη ασυλία στο «μαύρο» χρήμα!

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline