Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020  20:17:26

Τη μεταφορά διαθεσίμων 120 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Ελλάδος αποφάσισε ο ΟΑΕΔ. Κύριο

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, €80 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής πήγαν, επειγόντως, στην ΤτΕ για να δοθούν μισθοί και συντάξεις. Και άλλα 120 εκατ. από τη νέα διοικητή του ΟΑΕΔ.

Τεράστια η πίεση να βρεθούν χρήματα ξήνοντας τον πάτο του βαρελιού σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Στα όρια της απιστίας της Δούρου η πράξη σύμφωνα με την αντιπολίτευση

Επεισοδιακή με εγκλήσεις και αντεγκλήσεις ήταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο συγκάλεσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αιφνιδιάζονται τους πάντες φέρνοντας εκτάκτως και με την μορφή του κατεπείγοντος τη μεταφορά 80 εκατ. ευρώ (από τα 350 εκατ. συνολικά του αποθεματικού ταμείου) στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, περιλαμβανομένης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της κυρίας Δούρου να συγκαλέσει εκτάκτως το συμβούλιο με το θέμα αυτό, ενώ υπήρξαν φωνές ότι «θέλετε να πληρώσετε το ΔΝΤ και μαζεύετε χρήματα» και δεν ήσαν λίγοι αυτοί που προειδοποιούσαν την κυρία Δούρου ότι πρέπει «να προσέξει γιατί βρίσκεται στα όρια της απιστίας».

Ετσι, μετά τους φορείς του δημοσίου η κυβέρνηση αναζητά χρήματα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις.

Ενδεικτική είναι η τακτική που ακολουθήθηκε στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την Αττική. Η παράταξη της πλειοψηφίας της κας Ρένας Δούρου ζήτησε σε μία θυελλώδη συνεδρίαση λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης να συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος το θέμα των αδιάθετων κονδυλίων της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας ύψους περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το ποσό που χαρακτήριζε πλεόνασμα ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός.

Η πρόταση της πλειοψηφίας είναι να ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κατατεθούν τα αδιάθετα ποσά.
Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν 70 με 75 εκ ευρώ ώστε να κατατεθούν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος με μεγαλύτερο επιτόκιο από το σημερινό.

Περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ είναι τώρα σε λογαριασμούς του ταμιευτηρίου και από αυτά η πλειοψηφία ζήτησε τα 80 εκατομμυρία να μεταφερθούν άμεσα στον λογαριαμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς που όμως κλείνουν μέσα στον Απρίλιο και θα μπορούν επίσης να κατατεθούν.

Η μειοψηφία αντέδρασε "στην μεθόδευση" αυτή όπως την χαρακτήρισε εκτιμώντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να καλύψει ανάγκες μισθοδοσίας ή πληρωμή χρεών. Ενδεικτικά στην δική του τοποθέτηση ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι η παράταξή του δεν μπορεί να συμφωνήσει με το κατεπείγον της διαδικασίας, είπε ότι η πλειοψηφία δεν λέει την αλήθεια για το πως θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα, εξέφρασε αμφιβολία γιατο αν είναι ασφαλή τα αποθεματικά εφόσον μεταφερθούν, σημείωσε την σύμπτωση με την παρόμοια διαδικασία που ακολουθούν άλλοι φορείς και οργανισμοί του δημόσιου ενώ ενώ υπαινήχθη ότι μπορεί να υπάρξει και θέμα απιστίας.

Η πιο κάθετη όμως ήταν η εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Κουτσούμπα η οποία είπε τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας ότι "θέλετε να πάρετε τα χρήματα για να πληρώσετε το ΔΝΤ". Πάντως η παράταξη της κας Δούρου διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να πάρει και μόνη της την απόφαση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το θέμα αυτό μπήκε στην ημερήσια διάταξη σήμερα το μεσημέρι, ενώ την Τρίτη είχε συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας όπου αποφασίστηκε η συγκεκριμένη εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί δεν γινόταν λόγος για συγκεκριμένο ποσό, αλλά έγινε αναφορά για «μέγιστο δυνατόν ποσό». Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από τον σύντομο χρόνο λήψης των αποφάσεων, καθώς ενδεχομένως η απόφαση της Περιφέρειας να συνδέεται με την πίεση της κυβέρνησης προκειμένου να μεταφερθούν ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.

Την Τρίτη τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ομόφωνα αποφάσισαν:

α) την έγκριση της εισήγησης για άνοιγμα του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος

β) το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών αναπληρούμενος από τον Προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας της Δ/νσης Οικονομικών, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γεώργιος Καραμέρος αναπληρούμενος από την κα Αιμιλία Τζίβα και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Χρήστος Καραμάνος.

γ) την εξουσιοδότηση του Αντιπεριφερειάρχη κ Καραμάνου σε συνεργασία με τους Διευθυντές Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατόν ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στον εν λόγω λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρόμοιες διαδικασίες εξετάζει η κυβέρνηση και σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Kαι ο ΟΑΕΔ έδωσε λεφτά

Όσον αφορά στην απόφαση του ΟΑΕΔ, σκοπός είναι η μεταφορά εκείνων των κεφαλαίων τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση, καθώς και κεφάλαια όσων λογαριασμών του ΕΣΠΑ δεν είναι –επίσης- προς άμεση διάθεση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στην μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος 120 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς εμπορικής τράπεζας, επιδιώκοντας απόδοση που υπερβαίνει το 2% ετησίως. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού.

Οι σχετικές διατάξεις του ν. 4320/2015 επιτρέπουν τη μεταφορά των κατατεθειμένων κεφαλαίων σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν άμεσες, τρέχουσες πληρωμές, σε αντίστοιχους Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ προκειμένου για την αξιοποίηση τους, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: «Η απόφαση για τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί την αποδοτικότερη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού, δεδομένων των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του Οργανισμού Απασχόλησης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους τους, ενόψει των εορτών του Πάσχα την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015».

Όλα άρχισαν όταν η πλειοψηφούσα παράταξη επιχείρησε να πείσει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Περιφέρειας το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν ειπώθηκε το ποσό, αλλά κατ΄ιδιαν έγινε λόγος για 80 εκατ. Εντονα αντέδρασε ο Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε ότι δεν βλέπει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην απόφαση αυτή και ότι δεν διασφαλίζεται το αποθεματικό του ταμείου. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διάγει η χώρα μπορεί να στοιχειοθετηθεί και το αδίκημα της απιστίας.

Η παράταξη της κυρίας Δούρου, δια του αντιπεριφερειάρχη Χ. Καραμάνου επέμενε ότι οι τόκοι είναι μεγαλύτεροι (από 2% προσφέρεται 2,4% στην Τράπεζα της Ελλάδος) και ότι είναι προς το συμφέρον της Περιφέρειας να προχωρήσει σε άνοιγμα του λογαριασμού στην ΤτΕ. Ακολούθησε ένας πανζουρλισμός με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης άλλος να φωνάζει ότι «μαζεύετε χρήματα για να πληρώσετε το ΔΝΤ», και άλλοι να προειδοποιούν ότι υπάρχει πλέον θέμα της απιστίας με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να μετατραπούν σε ομόλογα.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης της κυρίας Δούρου διαπιστώνοντας ότι έχουν πλειοψηφία έθεσαν το θέμα σε ψηφοφορία και όντως πέρασε. Δηλαδή να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και απόφαση πρόκειται να ληφθεί αργά το βράδυ.

Τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ από το σύνολο των διαθεσίμων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στην Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε κατά πλειοψηφία κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Τα χρήματα, προέρχονται από τους Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης και τον κλάδο Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ από την επένδυση αυτή, ο ΟΑΕΔ επιδιώκει απόδοση που υπερβαίνει το 2% ετησίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού τα κεφάλαια που μεταφέρονται, «δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού, καθώς και κεφάλαια όσων λογαριασμών του ΕΣΠΑ δεν είναι -επίσης- προς άμεση διάθεση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

«Η απόφαση για τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί την αποδοτικότερη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού, δεδομένων των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

«Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του Οργανισμού Απασχόλησης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους του, ενόψει των εορτών του Πάσχα την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015», κατέληξε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline