Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  05:04:17

Καταγγελία βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για πρώτο οικονομικό σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτη υπογραφή εκείνη Αλεξ. Τσίπρα. Η αόριστη αλλά φαύλη διάταξη στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού της Κυβέρνησης. Κύριο

Ποιοί υπουργοί την έχουν υπογράψει δια περιφοράς. Ακόμα και οι... απόντες στην Κίνα Δραγασάκης και Κοτζιάς.

Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δίνει άφεση αμαρτιών σε φοροφυγάδες -Χαρίζει πρόστιμα και φόρους για πλαστά και ψεύτικα τιμολόγια. Το ΦΕΚ Α-32/2015

Δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι δίνει άφεση αμαρτιών σε φοροφυγάδες με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δώδεκα βουλευτές του κόμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουτσούκο, κατέθεσαν στη βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.

Σε αυτή, καταγγέλλουν ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δίνει άφεση αμαρτιών με πρωτοφανή και σκανδαλώδη τρόπο, χαρίζοντας πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκατομμυρίων ευρώ για διακεκριμένες, προκλητικές και ιδιάζουσες πράξεις φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, στην ερώτηση μιλούν για περιπτώσεις νόθευσης ή έκδοσης πλαστών φορολογικών εγγράφων, εξαπάτησης των φορολογικών Αρχών, απόκρυψης μεγάλου ύψους εισοδημάτων από διάφορες πράξεις, ακόμα και διακίνησης «μαύρου χρήματος», για τις οποίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν ανακοινώσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:

Η Κυβέρνηση πανικόβλητη μπροστά στα ταμειακά αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει ακολουθεί πλέον ολισθηρούς δρόμους στην προσπάθεια της να επιτύχει, όπως ισχυρίζεται, την όσο το δυνατό μεγαλύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π) της 27.03.2015 (ΦΕΚ 35Α), με την οποία τροποποιείται το άρθρο 1 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου (Ν 4321/20-3-2015) αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα αυτού του ολισθηρού δρόμου αφού:

α) παραβιάζει τις διακηρύξεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής ότι «η χώρα δεν θα κυβερνάται πλέον με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου», ενώ θέτει σε δύσκολη θέση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο, απευθυνόμενη ως Πρόεδρος της Βουλής, τον κάλεσε να μην υπογράφει πλέον Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αποτελεί δε χαρακτηριστικό παράδειγμα υποβάθμισης του ρόλου της Βουλής και του νομοθετικού της έργου, καθώς με την Π.Ν.Π. τροποποιείται βασικό άρθρο του μόλις πριν λίγες μέρες (20.03.2015) ψηφισθέντος, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς η Βουλή να έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει την ορθότητα, αλλά και τις επιπτώσεις της ρύθμισης αυτής.

β) Δίνει άφεση αμαρτιών με πρωτοφανή και σκανδαλώδη τρόπο, χαρίζοντας πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκατομμυρίων ευρώ για διακεκριμένες, προκλητικές και ιδιάζουσες πράξεις φοροδιαφυγής, για τις οποίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν ανακοινώσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν περιπτώσεις νόθευσης ή έκδοσης πλαστών φορολογικών εγγράφων, εξαπάτησης των φορολογικών αρχών, απόκρυψης μεγάλου ύψους εισοδημάτων από διάφορες πράξεις, ακόμα και διακίνησης «μαύρου χρήματος». Για τα αδικήματα αυτά, σημειώνουμε ότι προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

γ) παγίδευσε ουσιαστικά τη Βουλή καθώς στο επίμονο ερώτημα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νόμου, για τη σκοπιμότητα της άρσης του ορίου του 1.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου για ένταξη στις ρυθμίσεις, όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου 4503/2014 και στην προτροπή μας προς την Κυβέρνηση για την αναγκαιότητα να τεθούν ορισμένα κριτήρια απάντηση δεν υπήρξε. Ήρθε όμως προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την Π.Ν.Π., σύμφωνα με την οποία μεγαλοοφειλέτες και κατά σύστημα φοροφυγάδες τυγχάνουν προκλητικές και σκανδαλώδους μεταχείρισης, με τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που προβλέπει ο ν.2523/1997 για τις πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωτοστάτησε από το Καλοκαίρι του 2014, και επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι και 100 δόσεις, όπως υλοποιήθηκε με το Ν. 4305(237Α), ισχύς του οποίου λήγει σήμερα.

Επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισε το Ν. 4321/2015 (Α32) και προσπάθησε να συμβάλει στην διαμόρφωσή του παρότι συζητήθηκε με τη διαδικασία του Κατεπείγοντος, χωρίς να πάρει ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων ιδίως σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγαλοοφειλετών.

Επειδή η προκλητική και η σκανδαλώδης ρύθμιση της Π.Ν.Π. που ευνοεί μεγαλοοφειλέτες - φοροφυγάδες προκαλεί την κοινωνία και τους ειλικρινείς φορολογούμενους, αλλά και τους αδύναμους λόγω της κρίσης να ανταποκριθούν στις υποχρέωσες τους, χάριν των οποίων πρέπει να λειτουργούν οι ευνοϊκές διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

1. Πως συνάδει η μεθόδευση αυτή της Κυβέρνησης με τις διακηρύξεις για πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής;

2. Με ποιο ηθικό κύρος η Κυβέρνηση απευθύνεται σε όσους τους καλεί να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν, όταν προκλητικά και σκανδαλωδώς ευνοεί κατά σύστημα φοροδιαφεύγοντες μεγαλοοφειλέτες;

3. Γιατί ουσιαστικά κορόιδεψε όσους κάλεσε να ενταχθούν στην ρύθμιση «εξπρές» των 10 ημερών (Ν. 4320/18-3-15) αφού αμέσως μετά μεθόδευσε διά της Π.Ν.Π. ιδιαίτερα ευνοϊκότερη ρύθμιση

4. Με ποιο κίνητρο θα καλέσει τους εργαζόμενους στη φορολογική διοίκηση να αντιμετωπίσουν τις ιδιάζουσες και διακεκριμένες μορφές απάτης και φοροδιαφυγής όταν ακυρώνει με μια Π.Ν.Π. τη συστηματική δουλειά χιλιάδων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών υπηρεσιών;

5. Προτίθεται η Κυβέρνηση, αν πράγματι η πράξη της αυτή δεν εμπεριέχει δόλο ή σκοπιμότητα, να θέσει προϋποθέσεις ή κριτήρια ώστε να διαχωρίσει τους αδύναμους οφειλέτες, από τους μεγαλοοφειλέτες λόγω διακεκριμένων πράξεων φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα το ύψος του διαφυγόντος εισοδήματος, ο ιδιάζων χαρακτήρας της παράβασης και ο ποινικά διωκόμενος χαρακτήρας της, η φοροδοτική ικανότητα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών;

6. Προτίθεται η Κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τους οφειλέτες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση της Π.Ν.Π.;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κουτσούκος Γιάννης
Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος
Αρβανιτίδης Γεώργιος
Γεννηματά Φώφη
Δριβελέγκας Ιωάννης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κρεμαστινός Δημήτρης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Χριστοφιλοπούλου Εύη
Γρηγοράκος Λεωνίδας

ΚΚΕ: Χαρίζουν εκατομμύρια στους επιχειρηματίες

Σφοδρή ήταν όμως και η αντίδραση του ΚΚΕ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χαρίζει εκατομμύρια σε επιχειρηματίες, αλλά εκβιάζει το λαό να πληρώσει φόρους και χαράτσια.

«Η κυβέρνηση, με προκλητικό τρόπο και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που μέχρι χθες κατήγγειλε, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σ' επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα, εφόσον ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις. Πρόκειται για πρόστιμα και επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί για φορολογικές απάτες, λαθρεμπόριο, παρακρατήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ κ.α.» αναφέρει το σχόλιο του ΚΚΕ.

«Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται το πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις απάτες και τη διαφθορά. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και εκβιάζει τον λαό να πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και τα χαράτσια», καταλήγει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline