Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020  22:27:14

Μέγα πλήγμα αξιοπιστίας, παρρησία εκ Κύπρου και κρυφή οργή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναστασιάδης: «Η Κύπρος έκανε ασκήσεις επί χάρτου για Grexit». Κύριο

«Οι φρόνιμοι μαγειρεύουν πριν πεινάσουν», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Καθολική άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου εκτός Κύπρου από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Μπήκαν ενάμισυ χρόνο μετά την Ελλάδα στο Μνημόνιο και την Τρόικα και βγαίνουν νωρίτερα. Την καθολική άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου εκτός Κύπρου από τη Μεγάλη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝίκος Αναστασιάδης.

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν στις 25 Μαρτίου 2013, όταν έγινε το bail-in στις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα.
Ανακοινώνοντας την άρση των περιορισμών ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε: «Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η άρση και των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης το 2015. «Από σήμερα ενισχύεται η θετική προοπτική για άντληση επενδύσεων σε συνθήκες πλήρους εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Ενισχύεται η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν με ασφάλεια την οικονομία, με θετικό αντίκτυπο στην στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης», τόνισε.
Στην παραδοχή ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει σε «ασκήσεις επί χάρτου» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η Κύπρος έκανε ασκήσεις επί χάρτου για Grexit»

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Αναστασιάδης απεκάλυψε πως η Κύπρος έχει εξετάσει το σενάριο Grexit και έχει σχεδιάσει και μέτρα οχύρωσης έναντι ενδεχόμενων επιπτώσεων.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», ανέφερε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «μεγάλος» κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας. «Και ο ελάχιστος κίνδυνος αν υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων», είπε.
Κατά τον ίδιο ευθύνη της κυπριακής ηγεσίας είναι να διαφυλάξει την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline