Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  08:24:51

Επιτέλους, στο εδώλιο το δεξί χέρι του Γιώργου στο ΥΠΕΞ. Ο Αλεξ Ρόντος και 7 ακόμη για τη ΜΚΟ που θα «αποναρκοθετούσε» τη Βοσνία, Λίβανο και το Ιράκ. Κονδύλιο 7 εκατ. Ευρώ. Κύριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «Όλοι τους κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας».

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ, παραπέμπονται 8 άτομα ανάμεσα στους οποίους και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.

Όλοι τους κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του.

Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.

Επισημαίνεται ότι ο Α. Ρόντος, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, στην απολογία του είχε «δείξει» την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζοντας οτι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι δικαστές απορρίπτουν την αίτηση αποφυλάκισης του Κων. Τζεβελέκου και διατηρούν σε ισχύ το ένταλμα προσωρινής του κράτησης, το οποίο παρατείνουν για έξι ακόμα μήνες. Επίσης διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline