Κυριακή 29 Μαρτίου 2020  04:59:15

Ετοιμάζονται νέα, σκληρά μέτρα συμβιβασμού και υποχωρήσεων. Με διαβεβαίωση Τσίπρα στην Μέρκελ. Από τις ιδιωτικοποιήσεις και την φορολογία στα νησιά έως τα εργατικά, το ασφαλιστικό και τις πρόωρες συντάξεις. Κύριο

Οι δηλώσεις Δραγασάκη προετοιμάζουν το όλο έδαφος. Μέτρα που αποτελούν όχι απλώς «έντιμο συμβιβασμό» αλλά σκληρό συμβιβασμό και υποχώρηση από τις έως τώρα διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις τύπου Σκουρλέτη, Στρατούλη και Λαφαζάνη. Μέτρα υποταγής για ορισμένους. Με σίγουρους τους εσωτερικούς κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη περί του ενδεχομένου να ληφθούν μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί, και η συνδεδεμένη με αυτό το σενάριο εκτίμησή του ότι δεν είναι απίθανη μια ολοκληρωτικά αρνητική στάση των εταίρων, έρχεται να προσδώσει μια νέα, τρίτη διάσταση σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές θέσεις, όπως τουλάχιστον αυτές «παρουσιάστηκαν» τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή.

«Μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην «Αυγή».

Ωστόσο, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Π. Λαφαζάνης από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής όχι μόνο ήταν κατηγορηματικά αρνητικός ως προς το αν πρόκειται να ληφθούν όχι ευχάριστα μέτρα, αλλά και πολύ περισσότερο έκανε λόγο για «εναλλακτικές λύσεις» που διαθέτει η ελληνική πλευρά, χωρίς πάντως να διευκρινίσει σε ποιές ακριβώς τέτοιες λύσεις αναφέρεται: «Μην περιμένετε να υπογράψει, να συνομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία η οποία θα επιβάλει νέα μέτρα στον ελληνικό λαό. Αυτό να το ξεχάσετε, δεν πρόκειται να συμβεί. Ό,τι υπογράψει η Κυβέρνησή μας θα είναι συμβατό με το πρόγραμμά μας και δεν θα περιέχει μέτρα ούτε ξεπούλημα της χώρας.

Η χώρα έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά την διάρκεια συνεδρίασης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (σχετικά με τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου) και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικές λύσεις και εναλλακτικές προοπτικές για να προχωρήσει και να στηριχθεί και να σταθεί στα πόδια της, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσει. Αν κάποιος δεν θα αντέξει αυτές τις εναλλακτικές προοπτικές αυτός δεν θα είναι η χώρα, αλλά θα είναι αυτοί που θέλουν να μας βάλουν στη μνημονιακή μπότα, με τη χειρότερη ακόμα μορφή».

Bild: Η μυστική λίστα μεταρρυθμίσεων του Τσίπρα

Την κρυφή λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Στην εν λόγω λίστα ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αναιρέσει σειρά από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καθώς οι προτάσεις του απέχουν από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δίνουν νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις καθώς φέρνουν εγγύτερα τη χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την Αθήνα, υποστηρίζει ότι με πρωτοβουλία Τσίπρα αναζητείται η "χρυσή τομή".

"Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα, προκειμένου να καταβληθεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, ο έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται ακόμη και από κεντρικές προεκλογικές του υποσχέσεις", τονίζει το άρθρο.

-Νέα, αναθεωρημένη λίστα με...υποχωρήσεις, η οποία μέχρι στιγμής έχει κρατηθεί «μυστική», αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη στους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποφευχθεί την ύστατη στιγμή, μια χρεοκοπία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι κατόπιν των πιέσεων και προκειμένου να πείσει τους δανειστές, ώστε να διασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης, ο Αλ. Τσίπρας έχει καταρτίσει νέα λίστα με...υποχωρήσεις.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να κάνει πίσω σε θέματα που αποτελούσαν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προωθούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις: μπαίνει φρένο στις πρόωρες, ενώ οι επικουρικές αναμένεται να μειωθούν. Εισάγεται επίσης φόρος πολυτελών διακοπών, ενώ προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Πρώτες ανατροπές στις διαπραγματεύσεις με τη "μυστική λίστα μεταρρυθμίσεων" της ελληνικής κυβέρνησης που θα κατατεθεί, βλέπει η γερμανική εφημερίδα Bild, με την οποία, όπως λέει, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ μνημονίου καθεστώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται :

1. Να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
2. Να μην επαναφέρει την εργατική νομοθεσία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
3. Να βάλει "φρένο" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
4. Να επιβάλει ένα νέο "φόρο πολυτελείας" για όσους κάνουν "λουξ ταξίδια" στα ελληνικά νησιά. (Η λύση αυτή επιλέχθηκε αντί για την οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ).
5. Να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, με μισά από έσοδα για το ασφαλιστικό και τα άλλο μισό για τα δημόσια ταμεία..

Η Bild επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει τα σενάρια εκλογών και βάζει πλώρη για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Πάντως αναφέρει πως η "μυστική λίστα Τσίπρα" είχε κρατηθεί κρυφή μέχρι τώρα.

"Ο Τσίπρας δεν εναντιώνεται πλέον στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι απαιτούμενες πωλήσεις δημόσιας περιουσίας θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους" σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Από οικονομικής πλευράς, η Ελλάδα είναι πνιγμένη μέχρι το λαιμό, σχολιάζει η εφημερίδα της Γερμανίας καλώντας τους αναγνώστες της να διαβάσουν τη νέα λίστα με τις μεταρρυθμίσεις με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αποφύγει έστω και την ύστατη στιγμή την χρεοκοπία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild» που επικαλείται ελληνικές κυβερνητικές πηγές, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup και μέσα στις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, θα υπάρξει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν τα νέα σημεία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Την άρση του αδιεξόδου επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν την 11η Μαΐου, λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι οι δανειστές υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Δραγασάκης υπέρ της συμφωνίας με νέα σκληρά μέτρα

Στο ταμειακό αδιέξοδο της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί ο «στραγγαλισμός» της ρευστότητας, η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να μην πληρώσει τους δανειστές, αλλά μισθούς και συντάξεις.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε», είπε, δίνοντας έτσι μια πρόγευση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταλήξει σε έναν «πικρό συμβιβασμό».

Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση

Την Κυριακή υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και μεταξύ του προέδρου του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκη και του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ. Κοστέλο, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη η συνεδρίαση θα επαναληφθεί διά ζώσης.

Στόχος των δύο πλευρών είναι η άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες και η επιτάχυνση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 11η Μαΐου. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline