Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  08:55:05

Μεγάλη απογοήτευση και φθορά από την αναξιοπιστία για τον ΕΝΦΙΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι η κατάργηση εξαρτάται από την καλή πορεία της οικονομίας. Το ίδιο θα συμβεί και με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Κύριο

Μέχρι τώρα μιλούσαν για κατάργηση μέσα στο 2015 των δύο λαϊκών μέτρων, που ήταν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά κατά της διακυβέρνησης Σαμαρά. Θα το κατόρθωναν με νέους πόρους από τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και από καταπολέμηση λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής. Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνήθεις βολικές δικαιολογίες: Θέλουμε ξεκάθαρα την κατάργησή του μέσα στο 2015.

Στην αποσαφήνιση ότι η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το πότε θα καταργηθεί ο φόρος, κάτι που προεκλογικά ήταν στην αιχμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνδέεται με τις δυνατότητες της οικονομίας. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει η περίπτωση να μην καταργηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

«Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% και ανάπτυξη 1,4% -και πιστεύουμε ότι με το πακέτο των μέτρων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχουμε τελικά πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,2% - θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν όχι (.σ.σ δεν πιάσουμε τους στόχους), απλά θα είναι θέμα προτεραιοτήτων και θα πάει για το 2016».

Σημειώνεται πως προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη μιλώντας και εκείνη στη τηλεόραση του Star είχε αναφερθεί στην «πάγια θέση» της κυβέρνησης για κατάργησή του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο φόρος έπιασε τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ το 2014 «εξοντώνοντας» τον κόσμο που τον πλήρωνε, αφήνοντας απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, η ίδια είχε εκφράσει τον προβληματισμό πως «μεταξύ 2013 και 2014, που είναι το έτος θριάμβου του ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα πήδησαν από 8,5 δισ. ευρώ το 2013 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2014».

Σακελλαρίδης: Θέλουμε, ξεκάθαρα, μέσα στο 2015 να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο είναι οι «σημαίες» είναι τα συστατικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης, δήλωσε το πρωί
ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ΕΝΦΙΑ ο πιο άδικος φόρος που έχει επιβληθεί ποτέ... Τι λέμε εμείς αυτή τη στιγμή, για να μπορέσεις να αλλάξεις ένα φόρο που φέρνει μεγάλα έσοδα πρέπει να τον αντικαταστήσεις με άλλον φόρο για λόγους δημοσιονομικής σταθερότητας. Εμείς θέλουμε ξεκάθαρα μέσα στο 2015 να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ» εξήγησε.

«Με 3% πρωτογενές πλεόνασμα Σαμαρά, δεν θα μιλάγαμε σήμερα για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μειώσεις και απολύσεις» παρατήρησε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline