Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  22:27:23

Θα αργήσει ακόμα η συμφωνία, αν ποτέ γίνει.. Νέα αναβολή από το Υπουργικό Συμβούλιο στις προτάσεις μας, αλλά ο Α. Τσίπρας δηλώνει ...αισιόδοξος. Κύριο

Συνεχίζονται οι διαρροές από Μαξίμου και οι παράλληλες δηλώσεις Υπουργών για πιθανό αδιέξοδο, ασυμφωνία και κρίσιμο δημοψήφισμα. Παρατείνονται και δεν λήγουν η διγλωσσία της Κυβέρνησης, η σύγχυση για τις προτάσεις στις Βρυξέλλες, και η αβεβαιότητα για τις τελικές εξελίξεις δηλαδή προς τη συμφωνία ή όχι, προς την νέα δόση ή όχι..

Μετά τις αυτοδιαψεύσεις της Πέμπτης, τις γενικόλογες δηλώσεις αισιοδοξίας έως τότε και τις χθεσινές αναστολές αποφάσεων, νέο θρίλερ αγωνίας. Νέες εκκρεμότητες για αρκετές ημέρες -αν όχι εβδομάδες- του Μαΐου για μια τελική συμφωνία. Και πόλωση βεβαίως, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και ΔΝΤ(σε άλλο κείμενο) και εκείνες της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Με αισθητή τη δυσπιστία, την έλλειψη εμπιστοσύνης αμοιβαίως.

"Δεν μπορεί να φέρνουμε ένα πολυνομοσχέδιο και αφού εμείς το εγκρίνουμε να λένε οι άλλοι πως θέλουν και άλλα μέτρα", τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη σημερινή απόφαση να μην συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.
Βεβαίως επεσήμαναν πως δεν αποκλείεται να συζητηθεί το περίγραμμα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της εισήγησης του πρωθυπουργού για τη πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

-Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι μετά την αναδόμηση Βαρουφάκη, βάθυναν τα δομικά προβλήματα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Με πρώτα τη συνεχιζόμενη διγλωσσία (ναι σε νέα συμφωνία αλλά και ανοιχτό παράθυρο στη ρήξη και το δημοψήφισμα), στην αβεβαιότητα (με πρώτο το πρόβλημα ρευστότητας) και στη γενική σύγχυση (απόδειξη οι σημερινές δηλώσεις όπως του Ν. Φίλη, του Γ. Δραγασάκη, του Γ. Βαρουφάκη και του Ε. Τσακαλώτου), ασύμμετρες και συχνά αντιφατικές.

1. Με βάση τα δεδομένα αυτά, όπως έχουν διαμορφωθεί μπορούμε βάσιμα να προβλέψουμε τα εξής για τις προσεχείς εξελίξεις

• Θα έχουμε οπωσδήποτε καθυστέρηση στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας που δε φαίνεται να γίνεται αρχές Μάιου. Ομιλούμε για επίπεδο οριστικών αποφάσεων του eurogroup.
• Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και μάλιστα στα θέματα τα οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν πρώτες προτεραιότητες. Θα είναι θέματα περιθωριακά και δεύτερης προτεραιότητας, λίγο πολύ γραφειοκρατικά- διαδικαστικά.
• Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν με τα μέτρα αυτά (ακόμη και αν οριστικοποιηθούν από το υπουργικό συμβούλιο) η κυβέρνηση να εξασφαλίσει μια πολύ ικανοποιητική χρηματοδότηση έστω και μια μεγάλη πρώτη δόση.
• Τέσσερις υπουργοί είναι αυτοί οι οποίοι θα πιεστούν τις επόμενες μέρες από την απαίτηση των Βρυξελλών να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στους τομείς τους, κυρίως ασφαλιστικό και εργασιακό. Για τα δύο πρώτα οι κύριοι Στρατούλης, Σκουρλέτης και Λαφαζάνης (ο οποίος ήδη ομιλεί για μη έντιμο συμβιβασμό στα στελέχη του) και ο κύριος Σταθάκης για τους πλειστηριασμούς και για τα κόκκινα δάνεια.
• Με βάση το δεδομένο αυτό αλλά και τη διαφωνία των τεσσάρων μελών του πολιτικού συμβουλίου θα βαθύνει τις επόμενες μέρες η εσωκομματική διαφοροποίηση και αντιπαράθεση. Το κλίμα θα βαρύνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα συναντηθεί με τη γενικότερη αβεβαιότητα στην κοινωνία.

2. Δεν είναι χωρίς σημασία η αυτοκριτική που έκανε σήμερα για τον ερασιτεχνισμό στις διαπραγματεύσεις ο κ. Δραγασάκης αλλά και ορισμένα άλλα δεδομένα. Με πρώτο ότι ναι μεν ο κύριος Τσίπρας εμφανίζεται να έχει καλές σχέσεις με την κυρία Α. Μέρκελ αλλά φρόντισε να καταγγείλει τους κ.κ. Ντράγκι και Νταισελμπλουμ και να δυσκολέψει τις επαφές μαζί τους όπως έχει ήδη έχει κάνει ο κ. Βαρουφάκης. Σημασία έχει επίσης στη γενικότερη απομόνωση της κυβέρνησης και του Τσίπρα προσωπικά ότι έχουν διακοπεί οι σχέσεις με τους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς αλλά και τους περισσότερους υπουργούς οικονομικών του eurogroup.

NBC: Καμία συμφωνία έως την Κυριακή -Η λίστα της Ελλάδας στερείται ουσίας

Από το πρωί της Πέμπτης φαινόταν από μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Βρυξέλλες είχαν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να φτάσουν σε μια συμφωνία έως την Κυριακή. Ευρωπαίος αξιωματούχος το διαψεύδει στο CNBC.

Γράφει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου: «Οι ελπίδες για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά από μήνες διαφωνιών, υποχώρησαν την Πέμπτη, μετά τη δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης στο VNBC ότι τα ρεπορτάζ ότι θα υπάρξει επικείμενη συμφωνία είναι άστοχα».
Ελπίδες για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά από μήνες διαφωνιών, υποχώρησαν την Πέμπτη, μετά από μια αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο CNBC Πέμπτη ότι οι εκθέσεις της επικείμενης συμφωνίας ήταν άστοχη.

Ο εν λόγω αξιωματούχος (δεν κατονομάζεται) απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες πρόκειται να επικυρωθεί την Κυριακή, λέγοντας πως αυτές οι πληροφορίες είναι ανακριβείς. «Πρόκειται για παρεξήγηση. Δεν είναι ακριβές πως θα έχουμε συμφωνία την Κυριακή». Όλα προέκυψαν μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Τετάρτη, μόνο που σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «ήταν μια τυπική, μηνιαία συνεδρίαση κατά την οποία η ελληνική πλευρά μίλησε εν συντομία».

Έλλειψη ουσίας

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην αλλαγή της σύνθεσης στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πρόοδο που είδαμε να συμβαίνει, αλλά η πρόοδος αυτή έχει να κάνει με τη διαδικασία και όχι με την ουσία». Το CNBC αναφέρει πως επικοινώνησε με τους Έλληνες αξιωματούχους για να έχει την επίσημη θέση της χώρας, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει μπροστά της κάποιες σημαντικές αποπληρωμές το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που έχει πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι τεχνικές συνομιλίες αρχίζουν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το επικείμενο Eurogroup.

Στροφή Τσίπρα

Με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody's να βάζει κι άλλο βάρος στις πλάτες της κυβέρνησης, ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Ava Trade, Νάιμ Ασλάμ σημειώνει: «Ο Τσίπρας βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, καθώς τα ταμεία της χώρας αδειάζουν. Έτσι, φαίνεται να είναι έτοιμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να ρίχνει πετσέτα και να συμφωνήσει ως επί το πλείστον με τους όρους των πιστωτών».

Από την μεριά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σούλτζ, αναφέρει: «Μερικές αναφορές στα ΜΜΕ δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι αθετήσει κάποιες από τις κόκκινες γραμμές του, κυρίως στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτή η στροφή υλοποιηθεί, ο Τσίπρας θα αντιμετωπίσει πολύ σκληρή αντίσταση ή ακόμη και μια εξέγερση από τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline