Τρίτη 2 Ιουνίου 2020  04:58:36

Οι Financial Times διαψεύδουν τον υπουργό Δ. Στρατούλη: Δεν έφταιγαν τα ΑΤΜ, δεν είχαν λεφτά για συντάξεις! «Υπάρχει στη χώρα οξεία κρίση ρευστότητας..». Και άλλο αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Κύριο

ΠΟΤΑΜΙ: «Το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι περιμένοντας να καταβληθούν αυτές τις μέρες οι συντάξεις τους είναι -φοβόμαστε- μια εικόνα από το μέλλον».

Μπορεί η κυβέρνηση, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό Δ. Στρατούλη και ανακοινώσεις από το Μαξίμου να δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι το πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου είχε να κάνει με ένα «τεχνικό πρόβλημα», εντούτοις οι Financial Times έχουν άλλες πληροφορίες. Σύμφωνες με το αίσθημα ανησυχίας των πολιτών άλλωστε.

Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση πάλεψε την Πέμπτη να ολοκληρώσει την καταβολή των συντάξεων σε περισσότερους από 2 εκατ. συνταξιούχους, παρότι υποστήριξε ότι ένα «τεχνικό πρόβλημα» ήταν η αιτία της καθυστέρησης.

Οι γηραιότεροι Αθηναίοι περίμεναν στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, του κρατικά ελεγχόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων, οι οποίες κλονίζονται εδώ και κάποιες ημέρες.

"Κανονικά, κάνω ανάληψη των μισών χρημάτων στο τέλος του μήνα, αλλά τώρα θα τα πάρω όλα", αναφέρει η Σωτηρία Ζλατίνη, η 75χρονη πρώην δημόσιος υπάλληλος και συμπληρώνει: «Υπάρχουν τόσο πολλές φήμες λόγω των προβλημάτων της κυβέρνησης και αυτών που έγιναν προ ημερών».
Την Τρίτη, το βασικό συνταξιοδοτικό ταμείο, το ΙΚΑ, καθυστέρησε την καταβολή των συντάξεων για περίπου 8 ώρες. Το βαριά ζημιογόνο ταμείο στηρίζεται στις μηνιαίες επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

«Πήγα στο ΑΤΜ το πρωί, προτού πάω στο super market και τα λεφτά δεν ήταν εκεί... Πήγα και πάλι στις 8 το βράδυ πολύ αγχωμένος, αλλά είχαν φτάσει» αναφέρει ο Σωκράτης Καμπίτογλου, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.

Επισήμως, τεχνικό πρόβλημα

Ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε πως ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ήταν η αιτία της καθυστέρησης. Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε πως η πληρωμή έγινε κανονικά την Τετάρτη.

Όμως, αξιωματούχος που γνωρίζει τη θέση ρευστότητας της κυβέρνησης αρνείται ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα. Δήλωσε πως οι πληρωμές κρατήθηκαν επειδή «έλλειπαν ακόμη αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό ταμείο το πρωί της Τρίτης».
Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η κατάσταση διευκολύνθηκε με εισροές 350 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και πως έπρεπε να πληρωθούν την Πέμπτη 300 εκατ. «Πιθανότατα θα τα καταφέρουμε αυτό το μήνα» δήλωσε.

Δυσκολεύτηκε να πληρώσει

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύθηκε να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ξεκλειδώνοντας κεφάλαια στήριξης 7,2 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, με νέα διαπραγματευτική ομάδα από την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ευθαρσής υπουργός Οικονομικών, παραμερίστηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Η Ελλάδα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις χρηματοδότησης από τον Αύγουστο, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου με τους πιστωτές αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου περιλαμβάνονται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Οξεία κρίση ρευστότητας

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κρίση ρευστότητας έγινε ιδιαίτερα οξεία με τη συρρίκνωση των διαθεσίμων και την απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας, η κυβέρνηση διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα 1.500 φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, να παραδώσουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα και να κατατεθούν σε βραχυπρόθεσμα repos.
Ορισμένοι φορείς όμως καθυστερούν καθώς διστάζουν να παραδώσουν τον έλεγχο των κεφαλαίων τους - μεταξύ αυτών και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με αποτέλεσμα οι μεταφορές να καθυστερήσουν.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΨΟΙ ΤΟΥ ΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ένα άλλο δημοσίευμα ήταν επίσης αποκαλυπτικό και σύμφωνο με τις δυσάρεστες εξελίξεις για τη δυσκολία ρευστότητας.

Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, φάνηκαν και κατά την χθεσινή(Πέμπτη), προβληματική καταβολή των συντάξεων. Μπορεί τελικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου, να πιστώθηκαν τα ποσά που αναλογούν στις συντάξεις του μηνός Μαΐου, αλλά τα ερωτηματικά που έσπειραν στα εκατομμύρια των συνταξιούχων είναι πολλά.

Η επίσημη δικαιολογία κάνει λόγο για εμπλοκή με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, που αποτέλεσε την αφορμή για να υπάρξει καθυστέρηση λίγων ωρών, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ώστε να καταφέρουν οι συνταξιούχοι να επιβεβαιώσουν, στα ATM, την καταβολή των ποσών που τους αναλογούν. Όπως αποκαλύπτουν τα dikaiologitika.gr οι αιτίες, όμως ίσως να ήταν πολύ πιο βαθιές και να καταλήγουν στο «στράγγισμα» που έχουν υποστεί τα δημόσια ταμεία, τους τελευταίους μήνες.

Αν και το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το πρωί της περασμένης Τρίτης, εντούτοις υπήρξαν πληροφορίες ότι, κάποια μικροποσά, αναζητούνταν έως αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας και δόθηκε μάχη για να βρεθούν. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα ρευστότητας στα Δημόσια Ταμεία, μπορεί να φανεί εάν προκύψει ανάλογο πρόβλημα σήμερα που πρόκειται να πιστωθούν τα αντίστοιχα κονδύλια για τις συντάξεις στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η δαπάνη είναι σημαντικά μικρότερη, στην περίπτωση που προκύψει ανάλογη εμπλοκή και οι συνταξιούχοι αγρότες ή ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορέσουν να δουν στα ΑΤΜ τα ποσά από τις συντάξεις που τους αναλογούν, τότε θα φανεί ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των συντάξεων σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ είναι προγραμματισμένο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαϊου. Μόνο που η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων πρέπει να γίνει την προηγούμενη εργάσιμη, δηλαδή έως σήμερα το αργότερο.
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή που σημειώθηκε με τις συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το υπουργείο Εργασίας, αιτία που άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά και να φαίνονται στα ATM των τραπεζών, από τις 8 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και μετά, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Αποτέλεσμα όμως ήταν να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους συνταξιούχους και έτσι, αρκετοί από αυτούς, έσπευσαν χθες το πρωί να στηθούν έξω από τράπεζες για να ελέγξουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Τελικά, οι συντάξεις είχαν καταβληθεί, αλλά η αγωνία σε χιλιάδες συνταξιούχους φαίνεται ότι «χτύπησε κόκκινο».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΤΑΜΙ»

Το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι περιμένοντας να καταβληθούν αυτές τις μέρες οι συντάξεις τους είναι -φοβόμαστε- μια εικόνα από το μέλλον. Για να μην την ζήσουμε πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει μυαλά», αναφέρει το Ποτάμι, με ανακοίνωση που εξέδωσε και προσθέτει ότι «μέχρι σήμερα σπατάλησε πολύτιμο χρόνο σε κομματικές φανφάρες και επικοινωνιακά τρικ και τώρα τρέχει και παρακαλεί για μια μικρή έστω συμφωνία που θα αποτρέψει την καθολική στάση πληρωμών».

«Μέσα σε αυτόν τον πανικό οι προεκλογικές υποσχέσεις και το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πάνε βέβαια περίπατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πέρασαν κιόλας από το "σκίζω τα μνημόνια και καταργώ τους μνημονιακούς νόμους με μια πράξη" στην "ήπια λιτότητα". Στη γνωστή παλιά συνταγή των πρόσθετων φόρων. Την ίδια πολιτική δηλαδή που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», καταλήγει το Ποτάμι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline