Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020  04:59:56

Βαριά πυρά από τον Ντάϊσελμπλουμ και το ΔΝΤ, κατά των νέων ελιγμών της Κυβέρνησης Τσίπρα: «Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά την Ελλάδα». Αμετακίνητο το ΔΝΤ: «Δόση μόνο με πλήρη και όχι προσωρινή συμφωνία». Κύριο

Και οι δύο πιστωτές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει σοβαρή, σταθερή και συνεπή προσπάθεια για όλους τους στόχους της. Αποτυχίες στα φορολογικά, στην είσπραξη ΦΠΑ και στον περιορισμό των δαπανών και στις επενδύσεις. να αφιερώσει χρόνο για να αποφύγει την άβυσσο

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για διάφορα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάϊσελμπλουμ

Η δήλωση του κ. Νταισελμπλούμ έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, τα οποία του απηύθυναν το ερώτημα εάν υπάρχει σχέδιο Β' για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την έκβαση των συνομιλιών Αθήνας - δανειστών.

«Το ερώτημα είναι εάν η Ολλανδία ετοιμάζεται ή αν η ευρωζώνη ετοιμάζεται για διάφορα ενδεχόμενα; Η απάντηση είναι ναι» , είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλό θα είναι να αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο για να αποφύγει την άβυσσο.
ΔΝΤ: Δεν αναμένουμε Grexit, αλλά εξετάζουμε διάφορα σενάρια

«Για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση απαιτείται περιεκτικό πακέτο»

«Δεν αναμένουμε Grexit, αλλά εξετάζουμε διάφορα σενάρια» δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για το εάν το Ταμείο έχει καταρτίσει σχέδια περιορισμού της διάχυσης κρίσης από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ διαβλέπει κίνδυνο Grexit ο Ράις είπε πως το Ταμείο δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η Ελλάδα έχει διατρανώσει ότι θέλει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει στις ενέργειες που θα διασφαλίσουν το στόχο αυτό.

Για το εάν το ΔΝΤ έχει καταρτίσει σχέδια αποτροπής διασποράς των κινδύνων από ενδεχόμενο Grexit το στέλεχος του Ταμείου απάντησε: «Δεν αναμένουμε Grexit. Σε όλα τα προγράμματα που έχουμε εμπλοκή εξετάζουμε διάφορα σενάρια».

Για το εάν το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά το Μάιο ο Ράις ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως εκφράσει τη δέσμευση να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της και μεταξύ αυτών στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε αυτό.
Ερωτηθείς για την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας και για τα επίπεδα ρευστότητας είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τα επίπεδα ρευστότητας. «Δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία που το ΔΝΤ χρειάζεται για να κάνει μια τέτοια αξιολόγηση» ανέφερε.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ αναμένει η Ελλάδα να καταβάλει στις 6 Μαΐου 200 εκατ. ευρώ για τόκους και στις 12 Μαΐου 750 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή κεφαλαίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών και για το πότε θα ολοκληρωθούν ανέφερε: «Οι συναντήσεις πολιτικής αρχίζουν σήμερα. Δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθούν».

Για το εάν θα υπάρξει μια μερική συμφωνία που θα ξεκλειδώσει μέρος της χρηματοδότησης , είπε πως τουλάχιστον για το ΔΝΤ αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. «Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ απαιτείται περιεκτικό πακέτο» σημείωσε, δίνοντας να εννοηθεί πως εάν υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από την ΕΕ. «Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έλθουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει στείλει επιστολή στο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την κριτική που ασκείται από πρώην ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ για τον τρόπο που χειρίστηκε το Ταμείο το θέμα ο Ράις, εξέφρασε την ελπίδα πως κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα υπάρξει αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας και επανέλαβε πως για το χρέος υπάρχει ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» που καθ΄όσο γνωρίζει δεν έχει εξετασθεί κάποια τροποποίησή του.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου για την κριτική που ασκείται σε ευρωζώνη και ΔΝΤ για την «αδιαλλαξία» που επέδειξαν στο θέμα των μέτρων της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κριτική σύμφωνα με την οποία η αδιαλλαξία αυτή «ακρωτηρίασε» ένα πρόγραμμα που είχε εισέλθει σε ικανοποιητική τροχιά, ο Ράις δεν δέχθηκε την κριτική αυτή.

«Δεν δέχομαι τον όρο αδιαλλαξία που περιγράφεται στην εν λόγω κριτική. Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοικτοί σε προτάσεις πολιτικής που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος. Η ευελιξία είναι ένα από τα πράγματα που το ΔΝΤ επιδεικνύει στα προγράμματα του», απάντησε χαρακτηριστικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline