Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πρώτα σενάρια για μεταβατική Κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως οι Κυβερνήσεις Ζολώτα το 1989 και Παπαδήμου το 2011. Μετά τους F. TIMES, τώρα η Stampa: Χρεοκοπία και αλλαγή κυβέρνησης το (κρυφό) «Plan B» των Σόιμπλε-Ντράγκι. Κύριο

Ποιές είναι οι συνταγματικές διαδικασίες για νέο Πρωθυπουργό και πιθανόν ολόκληρη Κυβέρνηση. Χωρίς να οδηγούμαστε υποχρεωτικά σε νέες εκλογές, που δεν θέλει ο λαός αλλά θέλει συνεννόηση με τους εταίρους-δανειστές.


Το σενάριο για μια νέα, μεταβατική Κυβέρνηση, χωρίς να προσφύγουμε σε νέες εκλογές έχουν αρχίσει να συζητιέται. Με επίκεντρο την άρνηση του Αλ. Τσίπρα (αλλά και υπουργών του αδιάλλακτων) να δεχθούν τους όρους μιας αναγκαίας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Με συγκεκριμένο χρονικό όριο και συγκεκριμένη αποστολή. Όπως άλλωστε έχει συμβεί δύο φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα με τις Κυβερνήσεις Ξεν. Ζολώτα και Λουκά Παπαδήμου, με μέσο όρο ζωής τους 5-6 μήνες. Μετά τους Financial Times ανάλογα σενάρια αποκαλύπτονται στην Ιταλία με αναφορά σε κύκλους της Γερμανίας, συγκεκριμένα στο Βερολίνο και την Φραγκφούρτη. Στις αποκαλύψεις αυτές προβαίνει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, μέσω ανταπόκρισής της από το Βερολίνο, καθώς, τονίζει ότι το σχέδιο για την Ελλάδα περιλαμβάνει χρεοκοπία και ανθρωπιστικό πρόγραμμα.

Η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι αναφέρει ότι «μια από τις πιθανότητες τις οποίες εξετάζουν στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη είναι μια χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την υιοθέτηση ενός είδους μίνι επιταγών εσωτερικής χρήσης, σε συνδυασμό με ένα "ανθρωπιστικό σχέδιο", ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα απέτρεπε μια πιθανή κατάρρευση των τραπεζών και θα προσέφερε εγγύηση παροχής βοηθειών προς τον ελληνικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με την La Stampa, το ενδεχόμενο αυτό θα προϋπέθετε, όμως, «αλλαγή κυβέρνησης ή ακόμη και κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα που συνδέεται με τον σχέδιο αυτό είναι τεράστια, πρώτα από όλα πολιτική, «από την στιγμή που δεν μπορεί να αποκλείσει, κανείς, ότι ο Τσίπρας, προκειμένου να μην δεχθεί να τεθεί υπό επιτροπεία, μπορεί να προτιμήσει την επιστροφή στην δραχμή».

Η εφημερίδα του Τορίνο σημειώνει πως «ούτε αυτό ανησυχεί , πλέον, πολλούς πολιτικούς και τραπεζίτες» διότι , «όπως αναφέρουν έγκυρες γερμανικές πηγές, η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα από γεωπολιτικής απόψεως, αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι για να είναι κανείς μέλος του ευρώ πρέπει να σέβεται συγκεκριμένους κανόνες».

Η Τόνια Μαστρομπουόνι προσθέτει ότι «αν λάβει υπόψη του, κανείς, το κλίμα που επικρατεί στα γραφεία του Σόιμπλε, είναι πολύ δύσκολο η γερμανική κυβέρνηση να ικανοποιηθεί με προγράμματα μερικής ισχύος, με προσχέδια προγραμμάτων, τα οποία, σύμφωνα με διαρροές, η Ελλάδα παρουσίασε χθες και θα συνεχίσει να συζητά στο τεχνικό επίπεδο μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας».

«Η στάση της Ανγκελας Μέρκελ δεν είναι, βεβαίως, τόσο σκληρή, αλλά υπάρχουν, πλέον, πολλές χώρες που επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη ακαμψία από τον Σόιμπλε», καταλήγει η La Stampa

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για μεταβατική κυβέρνηση

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Αντώνης Μανιτάκης το 2011 εξηγεί στη ΒΗΜΑ τη συνταγματικά ορθή διαδικασία για την εκλογή νέου πρωθυπουργού Παπαδήμου στη Γιάννα Παπαδάκου

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, του ΠαΣοΚ εν προκειμένω, μπορεί να υποδείξει το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ακόμα και εξωκοινοβουλευτικού», δηλώνει στο «Βήμα» ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος αναλύει και την πλέον σύντομη διαδικασία η οποία μπορεί να λύσει _και με συνταγματικά νόμιμο τρόπο_ τον γρίφο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. «Αυτό», όπως εξηγεί, «περνάει από το άρθρο 38 του Συντάγματος και προϋποθέτει την παραίτηση του πρωθυπουργού και όχι συνολικά του υπουργικού Συμβουλίου».

«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», εξηγεί ο κ. Μανιτάκης, «είναι θεσμικά διαμεσολαβητικός στα πλαίσια των διατάξεων του Συντάγματος με σκοπό την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος και κυρίως με σεβασμό στην κοινοβουλευτική αρχή, που επιβάλλει να κυβερνά η κυβέρνηση, που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Πιστεύω», προσθέτει, «ότι έχουμε την κλασσική διαδικασία: ο πρωθυπουργός υποβάλλει την παραίτησή του προσωπικά. Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος, πάντως.

Είναι πρωτοφανές και παράδοξο κοινοβουλευτικά, να παραιτείται μια κυβέρνηση δύο ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασία παραίτησης του πρωθυπουργού, λόγω ασθενείας, αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του και παραίτηση για δικούς του λόγους, τεχνικούς, προσωπικούς ή άλλους. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε παραίτηση του πρωθυπουργού, χωρίς ταυτόχρονη παραίτηση της κυβέρνησης. Όπως ζητάει, σήμερα, η αντιπολίτευση. Το Σύνταγμα έχει περιλάβει γι αυτή την περίπτωση ειδική διάταξη.

Είναι το άρθρο 38 παρ. 2 εδάφιο α. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να διορίσει πρωθυπουργό αυτόν, που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, εφόσον αυτό διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, δηλαδή 151 βουλευτές τουλάχιστον. Αυτή η διάταξη μπήκε εις ανάμνησιν του εξαναγκασμού σε παραίτηση του παππού του νυν πρωθυπουργού από το βασιλιά Κωνσταντίνου και διορισμού δοτών πρωθυπουργών χωρίς να ερωτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ένωσης Κέντρου. Στην ίδια διάταξη περιλαμβάνεται και η περίπτωση του Α. Παπανδρέου, το 1996, που αδυνατούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας.

Τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέλεξε πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη. Εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού, χωρίς να συνοδεύεται και από παραίτηση της κυβέρνησής του. Η κυβερνώσα πλειοψηφία μπορεί να υποδείξει όποιον πρωθυπουργό κρίνει η ίδια άξιο, ακόμα και αν δε είναι κοινοβουλευτικό ή εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, του δικού του κόμματος ή άλλου κόμματος. Το ουσιώδες είναι ότι τον τελευταίο λόγο έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τυπικά αυτή είναι η συνταγματικά επιβαλλόμενη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως επικεφαλής της κυρίαρχης πλειοψηφίας θα παραμείνει ο κ. Παπανδρέου ακόμα και αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός».

«Στην αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των δυο πολιτικών αρχηγών μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των δυο ανδρών πρόσωπο κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Τότε θα αρχίσουν οι τυπικές διαδικασίες και θα συνέλθει, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του γνωστοποιήσει την υπόδειξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή στο πρόσωπο αυτό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτά θα συμβούν, αν ο πρωθυπουργός σήμερα υποβάλλει την παραίτησή του και όχι της κυβέρνησής του. Μέχρι να διοριστεί, καθήκοντα ασκεί ο Α΄ αντιπρόεδρος κ. Ευαγ. Βενιζέλος.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση όσων υπουργών επιθυμεί ή και όλης της κυβέρνησης. Αυτή είναι η πλέον σύντομη χρονική διαδικασία, συνταγματικά δυνατή και ορθή και ανταποκρίνεται στον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να έχει πρωθυπουργό στις 10 το πρωί της Δευτέρας και οι αλλαγές της κυβέρνησης να γίνουν μέσα στην ημέρα».

Δεν κρίνω αναγκαία υπό τις σημερινές περιστάσεις την εφαρμογή του άρθρου 38 παρ. 1 εδαφ. β, που εφαρμόζεται στην περίπτωση, που παραιτηθεί ολόκληρη η κυβέρνηση».

 

Πολυμέσα