Τρίτη 2 Ιουνίου 2020  02:03:06

«Αργούμε ακόμα για οριστική συμφωνία με την Αθήνα, που αργοπορεί σε όλα» λένε πάλι Ζ.Κ. Γιούνκερ και Γ. Ντραισελμπλουμ. Τυπικές ωραιολογίες όλα τα ευχάριστα άλλα. Εξετάζονται όλα τα σενάρια στις Βρυξέλλες. Κύριο

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα - Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε... Δεν είναι ακόμη τελείως ξεκάθαρα τα συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» διαμηνύει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας πάντως ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει πάντως ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης». Επισημαίνει ωστόσο, πως σε αντάλλαγμα αναμένεται από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση» διαμηνύει.

Ερωτηθείς εξάλλου για το μεταναστευτικό, ο λουξεμβούργιος πολιτικός υπογραμμίζει ότι μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή. «Και μια ζωή χαμένη, είναι μια ζωή παραπάνω απ' ό,τι πρέπει... Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αποτροπή νέων θυμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέδειξε στις 23 Ιουνίου τη βούληση να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ τριπλασιασμός του προϋπολογισμού της επιχείρησης 'Τρίτων' για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών)».

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος, είναι πολύ νωρίς για συμφωνία

Πρόοδο στις διαβουλεύσεις Ελλάδας και δανειστών , λέει καταρχήν ότι διαπιστώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για «σημείο καμπής».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» και ότι στόχος είναι η επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας» με την Ελλάδα.
Χθες πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογράμμισε πως η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Σε ερώτηση που του έγινε αν υπάρχει plan b για την Ελλάδα σε χρεοκοπία ή να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης, απάντησε ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, για οποιαδήποτε έκβαση στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, ωστόσο σημείωσε ότι επιδιώκεται η εξεύρεση λύσης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, υπογράμμισε ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA.

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ: ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Εντατικές διαβουλεύσεις-Αισιόδοξη η κυβέρνηση για ενδιάμεση συμφωνία
Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι σημερινές συνεδριάσεις αφορούν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία για ενδιάμεση συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Οι συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες ως αύριο, Σάββατο, 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.
"Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις 'κόκκινες γραμμές' που έχουμε βάλει", είπε στην χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν κανένα μέτρο εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, μέσω επίσημης δέσμευσης από τους Eυρωπαίους.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπιστώνει πρόοδο στις διαβουλεύσεις Ελλάδας και δανειστών, δηλώνοντας πως οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά όπως είπε είναι ακόμη «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε για «σημείο καμπής» και τόνισε ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, για οποιαδήποτε έκβαση στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιδιώκεται η εξεύρεση λύσης.

Στην ίδια γραμμή και το ΔΝΤ, το οποίο αν και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, εντούτοις εξετάζει όλα τα σενάρια, ενώ διαμηνύει ότι δεν μπορεί να κλείσει συμφωνία, αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη αξιολόγηση για όλα τα θέματα.

"Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εκ μέρους του ΔΝΤ χρειαζόμαστε συγκεκριμένο πακέτο. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση βασισμένοι σε μερικά μέτρα. Η σταθερή μας θέση είναι ότι δεν αναμένουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως με όλες τις άλλες χώρες εξετάζουμε πάντα διάφορα σενάρια διότι είναι κομμάτι των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση και αξιωματούχοι της ευρωζώνης χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στα επόμενα 24ωρα, σημειώνοντας πως οι ελληνικές προτάσεις εξακολουθούν να στερούνται ουσίας.

"Οι πληροφορίες για μια συμφωνία την Κυριακή δεν είναι ακριβείς. Πρόκειται για παρεξήγηση. Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχουμε δει, αλλά η πρόοδος αφορά περισσότερο στη διαδικασία παρά στην ουσία", δήλωσε στο CNBC ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Πάντως, οι διαρροές για αμοιβαίο συμβιβασμό και ενδεχόμενο υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά, προκαλούν εσωκομματκές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άρθρο στο iskra, που πρόσκειται στην αριστερή πλατφόρμα, γίνεται λόγος για ταπεινωτική συνθηκολόγηση στην οποία καλούν την κυβέρνηση εταίροι και δανειστές.

"Οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι 'θεσμικοί' εκπρόσωποί τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση - συμφωνία νεο-μνημονιακής κοπής, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν ως μονόδρομο", αναφέρεται μεταξύ άλλων.
πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, megatv

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline