Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  12:43:08

Τα σχέδια για έκτακτη φορολογία στις 500 πλουσιότερες οικογένειες. Εφάπαξ και 100.000 ευρώ το τέλος. Θα συγκεντρωθούν 50 εκατ. ευρώ. Κύριο

Πώς θα γίνει η φορολογία αυτή και ποιούς πλούσιους αφορά. Τα κριτήρια, που συζητούνται.

Μέτρο, το οποίο συνδυάζει την καλή υποδοχή από τους μικρομεσαίους φορολογούμενους και τα άμεσα, ταμειακά έσοδα θεωρείται αυτό για την επιβολή ειδικού τέλους στις 500 πλουσιότερες οικογένειες. Επιλογή, που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στις Βρυξέλλες τόσο στο Working Group όσο και στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει να συγκεντρώσει γύρω στα 50 εκατ ευρώ και μάλιστα άμεσα, όχι από τους 500 πλουσιότερους Έλληνες αλλά από ισάριθμες οικογένειες. Επιλογή, που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν από κοινού η σύζυγος και τα μέλη της ίδιας οικογένειας και κατά συνέπεια θα μοιραστούν το ποσόν των 100.000 ευρώ για κάθε οικογένεια. Δηλαδή τελικά θα φορολογηθούν 1500-2000 άτομα. Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και ενδεχομένως ο μέσος όρος των τριών τελευταίων χρόνων και όχι τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ομόλογα, μετοχές).

Θεωρείται αμφίβολο εάν θα φορολογηθούν όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές, εκτός όσων κάνουν φορολογικές δηλώσεις υψηλού εισοδήματος για τον εαυτό τους ή την οικογένεια τους. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στην κατηγορία των 500 πλουσιοτέρων Ελλήνων θα πρέπει να ενταχθούν όσοι δηλώσουν ατομικό εισόδημα τουλάχιστον 200.000 ευρώ και άνω. Με συνέπεια το ποσόν, το χαράτσι των 100.000 ευρώ να θεωρείται υπερβολικό και δυσάρεστη μεταχείριση, δεδομένων των άλλων φορολογιών και τελών.

Η ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 500

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει την επιβολή ενός ειδικού τέλους στις 500 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης.
Αυτό γράφει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Αθήνα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στις προταθείσες μεταρρυθμίσεις είναι επίσης να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους εργαζόμενους με εισοδήματα πάνω από €30.000 κατ' έτος καθώς και ο φόρος πολυτελείας για αγαθά όπως τα ακριβά αυτοκίνητα, αναφέρει η Bild, η οποία ανήρτησε στον ιστότοπό της μέρος του άρθρου το οποίο δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.
Ακόμη, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως η Αθήνα εισηγείται την επιβολή φόρου στις διαμονές πολυτελείας σε τουριστικά νησιά, καθώς και την τυποποίηση του ΦΠΑ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει οι πληρωμές για ποσά που ξεπερνούν τα 70 ευρώ να γίνονται στο εξής μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ώστε να εκδίδονται αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές, κατά το δημοσίευμα της Bild.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline