Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  03:43:10

Νέα κομματική καπηλεία με τις 420 καθαρίστριες, που έγιναν πάλι μόνιμες στο Δημόσιο. Μετά τη Βουλή η νέα φιέστα στο Μαξίμου. Ετοιμάζουν και φιέστες για τους 2500 της ΕΡΤ. Κύριο

Τσίπρας σε καθαρίστριες: Ακόμα και η Μέρκελ μου είπε ότι αδικηθήκατε. Τρεις από αυτές υπήρξαν υποψήφιες βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν φανατικά την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα την επαναπρόσληψη τους στο Δημόσιο ως μόνιμες και υπεράριθμες στο υπουργείο Οικονομικών.

Στιγμές κομματικής συγκίνησης και ικανοποίησης για τη «δικαίωση του αγώνα» τους, με αντάλλαγμα την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, διαδραματίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που επιστρέφουν στη εργασία τους με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, κάτι που αφορά 420 καθαρίστριες.

Τρεις από αυτές ήταν υποψήφιεες στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ και κατά ομάδες βοήθησαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υπάλληλοι του Δημοσίου που ειχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και συνεώς αμοίβονταν με το μισό μισθό, χωρίς να δουλεύουν καθόλου. Πρώτη φιέστα τιμητικής-συντροφικής αναγνώρισης έγινε στη Βουλή από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ακολολυθησε η δεύτερη, δημαγωγική επίσης, στο Μαξίμου χθες.
Όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες αυτές να επιστρέψουν στην εργασία τους, που στερήθηκαν από τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κατά την υποδοχή της αντιπροσωπείας των καθαριστριών, τόνισε στις επαναπροσληφθείσες καθαρίστριες ότι «δεν πρέπει να ευχαριστείτε εσείς εμάς, εμείς πρέπει να ευχαριστήσουμε εσάς γιατί σε δύσκολες στιγμές δώσατε ένα παράδειγμα αυταπάρνησης και αγώνα. Και πρέπει να σας εκμυστηρευτώ και κάτι ακόμα. Ακόμα και στη συνάντησή μου με την καγκελάριο χωρίς να αναφερθώ εγώ σε εσάς, αναφέρθηκε αυτή σε εσάς και είπε ότι ήταν άδικο αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε εσάς. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι όταν ένας αγώνας είναι δίκαιος, μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα. Και ο δικός σας αγώνας ήταν δίκαιος και ξεπέρασε τα σύνορα. Σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή ότι όπως ήσασταν εσείς τα προηγούμενα δυο χρόνια, σε ίδιες δύσκολες συνθήκες είναι χιλιάδες εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, το μυαλό μας είναι σε αυτούς και το δικό σας πρέπει να είναι, το παράδειγμά σας όμως δίνει δύναμη».

Πηγές της κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι ο αγώνας των καθαριστριών κατάφερε να γίνει σύμβολο, εντός και εκτός συνόρων, της κοινωνικής αδικίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε θερμά τις περίπου 50 καθαρίστριες στον προαύλιο χώρο του Μ. Μαξίμου για να τις συνοδεύσει εν συνεχεία στο Γραφείο του, ενώ μετά την ολοκλήρωση της περίπου μισάωρης συνάντησης τους, τις ξεπροβόδισε και φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί στα σκαλιά της εισόδου του Μ. Μαξίμου.

Η ημέρα της συνάντησης συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός χρόνου, σήμερα, από την 7η Μαΐου 2014, οπότε και οι καθαρίστριες έστησαν σκηνές έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Όπως ανέφεραν, πρόκειται να αφαιρέσουν τις σκηνές την ερχόμενη Δευτέρα έξω από το υπουργείο, όπου θα «στήσουν» στη θέση τους μια γιορτή.

Μετά τη συνάντηση, η 'Αννα Πουλάκη που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των καθαριστριών δήλωσε ότι οι καθαρίστριες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και βρέθηκαν εδώ μετά από 22 μήνες ενός σκληρού αγώνα. «Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένες», είπε και τόνισε ότι ήταν και ο πρωθυπουργός συγκινημένος και πως τους είπε ότι ο δικός τους αγώνας του δίνει δύναμη να συνεχίσει κι αυτός τον δύσκολο αγώνα που δίνει αυτή τη στιγμή με τους εταίρους και ότι από το δικό τους αγώνα αντλεί μια τεράστια δύναμη.

Η Ευαγγελία Αλεξάκη είπε ότι με τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ήθελε να τιμήσει τον αγώνα τους και η ίδια έστειλε το μήνυμα ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει να κάνουν άλλοι αυτό που πρέπει να κάνει ο ίδιος». «Κανένας στον καναπέ, όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βοηθήσουμε τον τόπο μας στην κρίσιμη στιγμή, για να έχουμε στη χώρα μας αυτό που μας αξίζει. Όλοι μαζί, μαζί με μια αριστερή κυβέρνηση να πάμε μπροστά», πρόσθεσε.

Για ημέρα δικαίωσης μίλησε η Δέσποινα Κωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι θα ήθελαν να είναι καλύτερα τα πράγματα για όλους όσοι υποφέρουν και δεν έχουν δουλειά. «Θα πάρουμε τη σκηνή, επιστρέφουμε στα σπίτια μας, γιατί μας έλειψαν οι δικοί μας άνθρωποι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε στον δρόμο, όποτε χρειαστεί», ανέφερε. Η Δήμητρα από τον Βόλο είπε ότι ο δικός τους αγώνας δικαιώθηκε και πως όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά, για να στείλει και εκείνη το μήνυμα σε αυτούς να συνεχίσουν να αγωνίζονται και πως οι καθαρίστριες θα βρίσκονται στο πλευρό όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους.

Ευχαρίστησαν, τέλος, τους «αφανείς ήρωες», τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και τον κόσμο που τις στήριξαν όλο αυτό το μακρύ διάστημα του αγώνα τους.
Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία περίπου 10 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ορισμένου χρόνου ωστόσο, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονται για 8 μήνες με τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή (αφορά περίπου 130 καθαρίστριες), και οι οποίες ζητούν να γίνουν αορίστου χρόνου, βρέθηκαν έξω από το Μ. Μαξίμου και υπέβαλαν αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, η Αναστασία Κοντογιάννη και η Ευαγγελία Μπέλπμα, δύο εκ των καθαριστριών ορισμένου χρόνου που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία, ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι η κυβέρνηση είναι πολύ συνεργάσιμη μαζί τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline