Τρίτη 7 Ιουλίου 2020  03:41:20

Η συμφωνία φέρνει νέες φορολογίες και σκληρά μέτρα 3 δις ευρώ, παραπάνω από το "email Χαρδούβελη". Κύριο

Τρεις αξιόπιστες προβλέψεις από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH, ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, για τις νέες επιβαρύνσεις, φορολογίες και περικοπές, ανεξάρτητα από το τελικό μίγμα των μέτρων της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Μέτρα λιτότητας και νέους φόρους, ύψους 3 δις ευρώ, που αγγίζουν όχι μόνο πλούσια αλλά κυρίως μεσαία ακόμη και χαμηλά στρώματα (όπως στα τρόφιμα, ρεύμα, ταβέρνες, κλπ) έρχονται κατά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μέτρα τα οποία συζητά και υπόσχεται η Κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές. Από τις νέες παρεμβάσεις δεν γλυτώνουν ούτε τα εισοδήματα κάτω των 12000 ευρώ, ενώ από τις προωθούμενες αλλαγές στον ΦΠΑ πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Μέτρα, μπροστά στα οποία -όπως τονίζεται- ωχριούν και εκείνα του "email Χαρδούβελη" πολλά των οποίων η Κυβέρνηση υιοθετεί ή επεκτείνει, όπως τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς για το 2015 (την αυξάνει μάλιστα), την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις κ.α.

Μάλιστα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ δημοσιεύει πρωτοσέλιδα δύο πίνακες. Ένα με μέτρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζονται και εφέτος και δεύτερο με τα νέα μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ανάμεσά τους ΦΠΑ 16-18%, ή αύξηση κατά 30% της εισφοράς Αλληλεγγύης, ο Φόρος Διαμονής στα νησιά 3-5%, ο φόρος πολυτελείας 3-6 σε μπαρ, εστιατόρια, η έκτακτη εισφορά, το κούρεμα στις επικουρικές, οι περικοπές συντάξεων πριν τα 60 χρόνια κλπ.

Πέντε έως 6 δις ευρώ επιπλέον ο λογαριασμός Τσίπρα, αναφέρει πρωτοσέλιδα το ΒΗΜΑ. Μόνο από την καθιέρωση στο 16% του ΦΠΑ θα αποδώσει στο Κράτος πάνω από 1 δις, ενώ υψηλό κόστος θα είναι η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για ετήσια εισοδήματα άνω των 30000 ευρώ. Επίσης περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και στο δώρο των Χριστουγέννων (παρά τις εξαγγελίες), ενώ παραμένει για φέτος ο ΕΝΦΙΑ.

Ενώ η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι το άνοιγμα στο δημοσιονομικό κενό γράφει το ΒΗΜΑ -καλύπτεται με μέτρα της τάξεως 2,5-2,7 δις ευρώ, -οι πιστωτές ζητούν 5-6 δις ευρώ. Αν και εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές τελικά θα συναντηθούν κάπου στη μέση και θα συμφωνήσουν, το γεγονός ότι πρακτικά έχει χαθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, μεταθέτει το εισπρακτικό βάρος στο δεύτερο εξάμηνο και καθιστά αμφίβολη την επίτευξη του στόχου.

Περίπου 3 δις ευρώ θα χρειαστούν επιπλέον, υπολογίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , για να καλυφθεί φέτος το δημοσιονομικό κενό, το οποίο έχει προκύψει.
Κι αυτό, όπως φέρονται να υπολογίζουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες. Εάν δεν δοθεί η 13η σύνταξη, συνεχισθεί η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και δεν αλλάξουν τα ψηφισμένα μέτρα ( πχ ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline