Σάββατο 30 Μαϊου 2020  20:20:55

Τριπλά ανήσυχοι όλοι οι παράγοντες του Τουρισμού. Για το αρνητικό κλίμα διεθνώς, για τα φαινόμενα μείωσης φέτος και –κυρίως για την αύξηση του ΦΠΑ. Ζητούν το πολύ 10% μέσο όρο τον νέο ΦΠΑ. Κύριο

Οι τουριστικές ενώσεις «ζητούν» αύξηση, αλλά στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΤΕ - Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, λένε, «ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη».

Την ανάγκη ο ενιαίος συντελεστές ΦΠΑ να μην ξεπερνά το 10% κατά μέσο και τα επίπεδα των ανταγωνιστών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο εγχώριος τομέας θα πληγεί σημαντικά, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας, υπογραμμίζουν οι κλαδικές ενώσεις του ελληνικού τουρισμού, με επικεφαλής τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Παράλληλα, επιβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία και στην ελληνική οικονομία, στο ποσοστό που τους αναλογεί.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι και άλλες χώρες διατηρούν ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, όπως τα Κανάρια Νησιά με 0%, η Κορσική με 2%, κλπ.

Οι τουριστικές ενώσεις «ζητούν» αύξηση, αλλά στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΤΕ - Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, λένε, «ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη». Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας είναι έντονο σε πολλές χώρες, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φαινόμενα μείωσης των τουριστών από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης σε σύγκριση με πέρυσι κατά 3-5%.

-Οι τουριστικές ενώσεις «ζητούν» αύξηση, αλλά στα επίπεδα των ανταγωνιστών τους, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.

H οποιαδήποτε αλλαγή στο μείζον ζήτημα του εξορθολογισμού των συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας, δηλαδή από 8% - 10%, ξεκαθαρίζουν οι τουριστικές ενώσεις.

Με κοινή ανακοίνωση, ο ΣΕΤΕ και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις - μέλη του, δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν για ακόμα μια χρονιά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας - όπως λένε- στο βαθμό που τους αναλογεί στα έσοδα του κράτους.

Στηρίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι και άλλες χώρες διατηρούν ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές όπως τα Κανάρια Νησιά με ο%, η Κορσική με 2%, κλπ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, λένε, ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαιο των tour operators, όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία και ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Θα πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

Στοιχεία συντελεστών Φ.Π.Α. σήμερα από ανταγωνίστριες χώρες (Πηγή: ΣΕΤΕ)

• Κύπρος 9% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
• Γαλλία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
• Ιταλία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
• Μάλτα 7% σε διανυκτέρευση, 18% σε εστίαση, 9,8% στο πακέτο
• Πορτογαλία 6% σε διανυκτέρευση, 23% στην εστίαση, 10,8% στο πακέτο
• Ισπανία 10% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
• Τουρκία 8% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
• Κροατία 13% σε διανυκτέρευση, εστίαση και πακέτο
• Ελλάδα (μέχρι τώρα) 6,5% σε διανυκτέρευση, 13% στην εστίαση, 8,1% στο πακέτο

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα πρόκειται «για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των φορέων. Επίσης, «ομόφωνα οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις - Μέλη ΣΕΤΕ, ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει, προτείνουμε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) όχι μεγαλύτερο του 10% στο μέσο όρο, δηλαδή να κινείται στα ανώτερα επίπεδα των άμεσων ανταγωνιστών της χώρας, για να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στα έσοδα του κράτους».

Πιο συγκεκριμένα, οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαιο των tour operators, όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία και ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.

Οι κλαδικές ενώσεις που υπογράφουν:

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Γιάννης Α. Ρέτσος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)
Κωνσταντίνος Μπρεντάνος
Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ)
Λύσανδρος Τσιλίδης
Πρόεδρος Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA)
Κωνσταντίνος Παλασκώνης
Πρόεδρος Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ)
Μιχάλης Σακέλλης
Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)
Γιώργος Ανωμερίτης
Πρόεδρος Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ)
Αντώνης Στελλιάτος
Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ)
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου
Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΕΑΕ)
Ντίνος Αστράς
Πρόεδρος Hellenic Association of Professional Congress Organizers (HAPCO)
Ντίνος Φραντζεσκάκης
Πρόεδρος Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (ΣΑΑΕ)
Δημήτρης Μαγγιώρος
Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ)
Αθανάσιος Παπανικολάου
Πρόεδρος Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ)
Τάσος Κούμανης
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων & Συνεδρίων (ΣΕΟΕΣ)
Σταύρος Κατσικάδης
Πρόεδρος Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος (ΕΜΑΕ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline